Így változnak az érettségi szabályai

Vágólapra másolva!
Jövőre már 25 százalékot kell elérni a ketteshez, 2014-től pedig jelentősen csökkenti a kormány az idegen nyelvi érettségi vizsgatárgyak számát. Két év múlva viszont már pszichológiából is lehet érettségizni, előrehozott érettségit viszont csak idegen nyelvekből, illetve informatikából lehet majd tenni.
Vágólapra másolva!

A mostaninál kevesebb, összesen kilenc idegen nyelvből lehet majd érettségizni 2014-től - ezt is tartalmazza a Magyar Közlönyben pénteken megjelent, az érettségi szabályainak módosításáról szóló kormányrendelet. A jelenlegi 24 idegen nyelv helyett kilenc nyelvből, angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai és latin nyelvből, illetve a nemzetiségi nyelvekből lehet majd vizsgázni két év múlva.

Az idegen nyelvi vizsgatárgyak csökkentésének és az érettségi szabályok átalakításának tervét áprilisban már jelezte az oktatási államtitkárság, akkor a döntést "a vizsgarendszer racionalizálásával", illetve a "költséghatékonyság előtérbe helyezésével" indokolták. A tervezetben akkor az szerepelt, hogy csak hat élő idegen nyelvből és latinból lehet majd vizsgázni, ezt egészítette ki most a kormány a japánnal és a kínaival.

A most megjelent kormányrendeletben szerepel az is, hogy szeptembertől (tehát már a következő május-júniusi vizsgaidőszakban is) felemeli a kormány az elégséges osztályzathoz szükséges szintet. Eszerint az érettségin a ketteshez legalább 25 százalékos eredményt kell majd elérni a jelenlegi 20 százalék helyett. Mint arról korábban beszámoltunk, emiatt tízezrekkel több bukás lehet, és főleg a rossz matekosokat érintheti rosszul a változás. Az Oktatási Hivatal adatai alapján ugyanis a tanulók nagyjából tíz százaléka állt a bukás szélén 2011-ben: 46 528 olyan érettségi volt, amely 20-29 százalékos eredményt ért el.

A kormány az előrehozott érettségi fogalmát is módosítja 2014-től: a rendelet szerint előrehozott vizsgára majd csak élő idegen nyelvből, latinból és informatikából lesz lehetőség. Szintén változás, hogy 2014-től pszichológiából is lehet majd érettségizni.