A kormányt hibáztatják a pártpénzek elmaradt rendezése miatt

Vágólapra másolva!
Nem mutatkozik valós hajlandóság a kormánypártok részéről ahhoz, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak végéig megállapodjanak a párfinanszírozás részleteiről, ezért a Transparency International pénteken kiszállt az egyeztetésből.
Vágólapra másolva!

Mivel május eleje óta nem sikerült a parlamenti pártok képviselőit egy asztalhoz leültetni, és a további próbálkozások a kormánykoalíció pártjainak hozzáállása miatt esélytelennek tűnnek, ezért a Transparency International lemond arról, hogy segítségével jussanak a pártok egyezségre - közölte a korrupcióellenes szervezet pénteken.

A közlemény emlékeztet, hogy idén április 4-én valamennyi parlamenti párt közös politikai nyilatkozatot fogadott el a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és annak aláírásakor két dolgot vállaltak a nyilvánosság előtt: még májusban folytatják az egyeztetést a részletekről, és a tavaszi parlamenti ülésszak végéig benyújtanak egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amely biztosítja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban.

Az utóbbi három hétben három olyan időpontban kísérelte meg a Transparency International Magyarország az egyeztetés folytatását, amelyet előzőleg a kormánypártok javasoltak, és amelyhez az összes többi párt alkalmazkodott. A Fidesz és a KDNP képviselői vagy nem adtak visszajelzést részvételükről, vagy közvetlenül a megbeszélt időpont előtt lemondták a részvételt. A Transparency szerint az illegális párt- és kampányfinanszírozásban rejlő korrupció problémája nem új jelenség a magyar közéletben. Idén tavasszal a közlemény szerint azért javasolta a szervezet a pártfinanszírozásról szóló kerekasztal összehívását, mert a szavak szintjén valamennyi párt részéről szándék mutatkozott a közös megoldás keresésére.