Vágólapra másolva!
A kormány két évét értékelte csütörtökön Orbán Viktor, a miniszterelnök szerint a magyar egy győztes nemzet, és az országnak a saját útját járva kell legyőznie a válságot. Orbán szerint az elutasítást viszont úgy kell előadni, mintha barátkoznánk.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis kárunkra válna - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormány két évét értékelő csütörtöki konferencián. A Magyarország és az EU - a kapcsolatok jelene és jövője, a Fókuszban a nemzeti érdek című konferenciát a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezte a Larus rendezvényközpontban. A Hvg.hu korábban arról írt, hogy a Századvég által szervezett konferenciára kétmillió forintos áron árultak jegyeket a cégeknek.

A kormányfő szerint ahhoz, hogy kivonjuk magunkat az ország számára káros lépések alól, "bonyolult taktikai akciósorra" van szükség: "a saját utunkat kell járni" és ellen kell állni azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyaroknak hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Példaként említette az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot.

Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia "táncrendje" miatt az elutasítást úgy kell előadni, "mintha barátkozni szeretnénk". A miniszterelnök szerint sikeres két évet tudhatunk magunk mögött, mert Magyarország képes volt arra, hogy stabilizálódjon, hogy "a lovakat visszarántsa a szakadék széléről". A stabilizációt úgy végezte el a kabinet, hogy közben ellentmondott egy "európai csábításnak", amely "a demokráciafeladás felé sodort volna bennünket" - mondta Orbán. Ez az európai csábítás szerinte abban állt, hogy Európa sok, válságba sodródott államot arra ösztökélt: lássa be, a stabilizálás a demokratikusan megválasztott vezetőkkel nem lehetséges, ezért technokrata vezetőket próbáltak az országok élére állítani.

A magyar nemzet győztes nemzet

Orbán Viktor szerint az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet győztes nemzet, Magyarország győztes ország, és "az elmúlt két év kormányzása ennek a ténynek a nyílt bevallására épült".

A miniszterelnök kiemelte, Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a magyarokat körülvevő népek történelméből sokkal logikusabban következett volna "a felszívódás, a beolvadás, a német vagy szláv világban való feloldódás" az ezer év során. A magyarok létezése azonban bizonyítéka annak, hogy ez egy győztes nemzet.

Hangsúlyozta: éppen ezért szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl logikával", a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni".