Négyezer szabad állás van a honvédségben

Vágólapra másolva!
Négyezer fős létszámhiány van a magyar honvédségben, de nincs pénz az ezekre az állásokra jelentkezők foglalkoztatására Hende Csaba szerint.
Vágólapra másolva!

Mintegy 4000 fős létszámhiánnyal üzemel a honvédelmi rendszer - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt tartott éves beszámolójában. A miniszter elmondta, jelentkezők lennének ezekre a posztokra, de nincs pénz a foglalkoztatásukra.

Hozzátette: a tárca ugyanakkor elkötelezett a honvédség megerősítésében és a katonai képességek fejlesztésében. Az önkéntes tartalékos rendszerben például már háromezren vesznek részt; a kormány döntése értelmében pedig idén sikerült megállítani a honvédelmi költségvetés további csökkenését.

Felidézte, hogy 2016-tól a bruttó hazai termék (GDP) 0,1 százalékával emelkedik évente a költségvetés. A kormány 2022-re a GDP 1,39 százalékában garantálja a haderő fejlesztésére és fenntartására fordítható költségvetési támogatás összegét. A következő két év feladata az alapok megszilárdítása és az építkezés megkezdése: az év második felében elkészül a tárcának a 2013 és 2022 közötti évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai terve, amely meghatározza a fejlesztési feladatokat és a kockázatokat.