Az árvízre és a szocialistákra fogják a népszerűségvesztést a fideszesek

Vágólapra másolva!
Nem ütötte szíven az [origo] által megkérdezett fideszes országgyűlési képviselőket a Tárki közvélemény-kutató legújabb jelentése, amely szerint a kormánypártok népszerűsége két évvel a kormányalakítás után az MSZP szintjén áll. A politikusok szinte egyöntetűen azt mondták: a szocialista kormányok öröksége után csoda, hogy Magyarország még nem jutott a görögök sorsára, a kormányt pedig az elmúlt két évben árvizek, aszály és az árfolyam-ingadozás is húzta. 
Vágólapra másolva!

"Nem most kell népszerűnek lenni a ciklus közepén" - válaszolta az [origo]-nak Révész Máriusz, amikor arról kérdeztük, mit szól a legfrissebb közvélemény-kutatáshoz. A Tárki szerdán hozta nyilvánosságra a legújabb, májusi felmérést, amely szerint a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül az áprilisi 21 százalékról májusban 16-ra csökkent, míg a szocialista párté 13-ról 15 százalékra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok támogatottsága 2012 májusára lényegében az MSZP szintjére csökkent - írja a közvélemény-kutató. A bizonytalanok aránya ezzel párhuzamosan 45-ről 49 százalékra nőtt, vagyis minden második választópolgár otthon maradna egy mostani választáson.

Az Ipsos adatai szerint nemcsak a kormánypártok népszerűsége csökkent, hanem a politikusoké is, Orbán Viktor most a népszerűtlenebb politikusok közé tartozik. 2010-ben, amikor átvette a kormányzást, a közvélemény-kutató felmérései szerint 53 pont volt a támogatottsága, ezzel ő volt a legnépszerűbb politikus. 2012 áprilisában már csak 26 pontot kapott a megkérdezettektől, így áprilisban egy szinten volt Vona Gáborral és Schiffer Andrással. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila pedig két ponttal megelőzi a népszerűségi listán.

Fideszes képviselőket kérdezett az [origo] arról, mit szóltak a Tárki közvélemény-kutató eredményeihez, és mit gondolnak: miért csökkent a kormánypártok és Orbán Viktor népszerűsége. A politikusok közül többen azt mondták, nem is látták a hírt, míg mások szerint ezen nincs mit csodálkozni, hiszen ilyen nehéz időkben nem meglepő a választók kiábrándultsága. A képviselők közül szinte mindenki azon a véleményen volt, hogy a választók a rossz gazdasági helyzet miatt ábrándultak ki a kormánypártokból, amit viszont a szocialisták nyolcéves kormányzása idézett elő.

Nem töltötte el aggodalommal

Van Magyarországon négy vagy öt közvélemény-kutató cég, ezek közül a Tárki csak egy állapotot tükröz - mondta Gulyás Gergely az [origo]-nak. A képviselő úgy véli, egy kormánypárt számára nem tragikus az a helyzet, ha egy ilyen nehéz gazdasági helyzetben, ráadásul kormányzási ciklusa közepén még mindig vezet, csak "valamelyest" csökkent a népszerűsége.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Révész Máriusz kérdésünk elhangzása után másodpercig meg sem szólalt, majd azt mondta: fél szemmel látta csak a kutatás eredményét, mert éppen utazott. "Nem töltött el aggodalommal, mert nem könnyű jelenleg se a világgazdasági helyzet, se a magyar helyzet. Az elkövetkező időszakban el fog indulni felfelé a dolog" - mondta a fideszes képviselő. Révész szerint nem azért állt elő ez a helyzet, mert az MSZP olyan sok támogatót szerzett volna, hanem azért, mert több lett a bizonytalan szavazó.

A kormányfő zuhanó népszerűségi mutatóira a képviselő úgy reagált: ugyanazt tudja mondani, mint az előző kérdéshez. "Európában szinte minden kormánypárt, ahol választás volt az elmúlt két évben, megbukott. Nehéz idők járnak most a kormánypárti politikusokra."

Üres kamra, bolond háziasszony

A fideszes Babák Mihály állítása szerint nem olvasta a szerdán megjelent kutatást, mert a parlamentben volt, előtte pedig a kínai delegációt fogadta, "amely nagyon fontos a magyar gazdaság szempontjából". Véleménye ettől függetlenül volt a dologról: ha ma Magyarországon a kormánypárttal szemben kritikai megjegyzések fogalmazódnak meg a választópolgárok részéről, annak az az oka, hogy komoly gondok vannak az országban. "A rendszerváltás után 22 évvel is sokan érzik vesztesnek magukat, ez pedig gyakran a kormánypártokon csapódik le" - tette hozzá Babák, aki szerint minderről az előző kormány tehet.

"Én sem örülök annak, amit megörököltünk. Üres kamrában bolond a háziasszony" - mondta Babák. A képviselő is az európai helyzetet hozta fel, szerinte "Merkel asszonynak is van elég problémája". "Nagyon nehéz ilyen körülmények között kormányozni, amikor mindenki szeretne jobban élni" - fogalmazott a fideszes képviselő, aki szerint a jelenlegi közvélemény-kutatási eredmények változnak majd. "Bízom benne, hogy a bizalom helyre áll. Nem szabad soha feladni és abbahagyni, mert hit, remény és szeretet" - mondta zárszóként Babák, aki úgy vélte, az elmúlt két évben még az ág is húzta a kormánypártokat: "aszály volt, víz volt, árfolyammozgás meg minden".

Kezit csókolom!

A számvevőszéki és költségvetési bizottság fideszes tagja, Pósán László szintén nem olvasta a Tárki-jelentésről szóló híreket. Miután elmondtuk neki, hogy milyen adatok szerepelnek benne, azt mondta, megvárná a többi közvélemény-kutató jelentését, mert szerinte adott esetben jelentős hibahatárokkal dolgoznak. Azt még hozzátette, hogy a kormánynak "súlyos örökséggel kellett megbirkóznia", az ezek miatt szükséges intézkedések pedig nem minden esetben nyerik el a választópolgárok tetszését. Kupper András, aki szintén nem olvasta, nem akart semmit mondani, amíg el nem olvassa.

"Nagyon könnyű helyzetben vagyok, a sajtóosztályon foglalkoznak elemzéssel. Őket tessék keresni. Kezit csókolom" - mondta az [origo] kérdésére Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke, majd lecsapta a telefont.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hihetetlennek tűnik

Pánczél Károly, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság fideszes tagja szerint félidőben egyrészt természetes, hogy a kormánypártok népszerűsége csökken. "Az elmúlt választási ciklusokhoz képest még mindig jobban állnak a kormánypártok" - mondta Pánczél, aki úgy vélte: az elmúlt hónapok különböző mérési adatai után - ahol szerinte toronymagasan vezetett a Fidesz - meglehetősen hihetetlennek tűnik a mostani eredmény. "Mi történt az MSZP-vel, hogy ennyire megerősödtek?" - tette fel a kérdést a képviselő. Orbán népszerűségvesztésével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: nehéz és fajsúlyos döntéseket kellett meghoznia. "Számomra egy kicsit nehezen hihetők ezek a mérési eredmények, én ezt nem így látom, hogy ennyire közelítene egymáshoz Mesterházy Attila és Orbán Viktor" - tette hozzá Pánczél.

Jobban állunk, mint a görögök

Lasztovicza Jenő fideszes képviselő szerint a mostani eredmények oka lehet, hogy az ország gazdasági állapota nem úgy alakul, ahogy az emberek elvárnák, de ő is előhozadkott az előző kormányokkal, valamint az uniós pénzügyi válsággal. "Egy-két olyan ország, amelyikről 3-4 éve még azt gondoltuk, hogy sokkal erősebb, mint mi, a tönk szélén áll. A magyar gazdaság sokkal stabilabb" - mondta a képviselő, aki ezen a ponton nem állt meg: óriási eredménynek nevezte azt, hogy hol van most Magyarország, hiszen "nem vagyunk olyan helyzetben, mint a görögök".

"Azok járatják a legjobban a szájukat a parlamentben is, akik nagyrészt tehetnek erről, hogy az ország így áll" - mondta a sport- és turizmusbizottságban is dolgozó fideszes képviselő. "A tévében hagyták menni azokat a reklámokat, amelyek 400 százalék feletti thm-mel kínálták a hiteleiket. Hagyták, hogy a lakosság eladósodjon - ez egy tudatosan felépített csapda volt, amibe belerángatták a magyar lakosságot" - fogalmazott Lasztovicza.

Hogy álltak a többiek félidőben?

A rendszerváltás óta egyik kormány sem úszta meg a kormányzást jelentős népszerűségvesztés nélkül. 2006 májusában az országgyűlési választáson győztes MSZP támogatottsága 38, míg a Fidesz-KDNP-é 29 százalék volt. 2008 májusára, két évvel a kormányra kerülés után a szocialisták támogatottsága 14 százalékra esett vissza, a Fideszé pedig 35 százalékra emelkedett.

Az első Orbán-kormány a 1998 májusi választásokon 29,48 százalékot ért el, két évvel később az összes megkérdezett körében támogatottságuk 21 százalékra esett vissza.

2010 májusában a Fidesz-KDNP támogatottsága 45 százalék volt, szemben a most májusi 16-tal. Az MSZP 10 százalékon állt, jelenleg 15 százalékra mérte őket a Tárki.