A megvezetett főnyomozó lehet az új rendőrkapitány

Vágólapra másolva!
Az [origo] egyik forrása által hatalmas kuplerájként jellemzett BRFK-n kezdheti a rendcsinálást Pintér Sándor, aki maga is meglengette már a személycserék lehetőségét. Hatala József helyett pedig új országos főkapitányt is kineveznek, helyére a móri mészárlás ügyében megvezetett Bolcsik Zoltán kerülhet.
Vágólapra másolva!

Új vezetők kerülhetnek a rendőrség élére. A Hvg.hu kedden azt írta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hamarosan leválthatja az országos főkapitányt, illetve vezetőváltás lehet több más poszton is. Az [origo] forrásai szerint Hatalát nem leváltják, hanem nyugdíjba vonul: eleve csak korlátozott időre vállalta a főkapitányi posztot, hiszen 2013. február 3-án betölti 62. életévét, ami a törvény szerint a hivatásos szolgálat felső határa. Mivel több mint 25 éve rendőr, felmentési ideje hét hónappal korábban, idén augusztusban kezdődik.

Hatala utódja Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), vagyis a belső elhárítás főigazgatója, vagy pedig Papp Károly nyugalmazott tábornok, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára lehet. Egyik rendőrségi forrásunk szerint emellett sok más név is közszájon forog, például Béndek Józsefé, a rendőrségbe 2007-ben beolvasztott határőrség utolsó parancsnokáé, aki egy ideig a NAV elnökhelyettese volt, jelenleg pedig a belügyminisztériumban dolgozik.

Budapest egy hatalmas kupleráj

Az országos főkapitány visszavonulása mindenképpen láncreakciót indíthat el, hiszen a helyére lépő rendőri vezetőt is pótolni kell. Ha Bolcsik lesz az új országos főkapitány, akkor az NVSZ élére kell új ember, aki a Hvg.hu szerint Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója lehet. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) azonban forrásaink szerint ettől függetlenül is jelentős változások várhatók. Valószínűleg erre utalt Pintér, amikor a múlt héten a parlament alkotmányügyi bizottsága előtt azt mondta, hogy folyamatban van a rendőrök teljesítményértékelése, ami után személycserék várhatók.

Ez részben már meg is indult, hiszen a belügyminiszter május elején indoklás nélkül visszavonta Markó Attila, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályvezetőjét menesztette. A vezetők leváltása egy, a BRFK-n feltárt és az ügyészség által is vizsgált visszaélés-sorozattal van összefüggésben, amelynek lényege, hogy rendőrök feketén végeztek olyan munkákat - például rendezvénybiztosítást -, amelyekért egyébként a rendőrség pénzt kérne.

"A BRFK egy hatalmas kupleráj" - jellemezte a helyzetet az [origo]-nak egy névtelenséget kérő rendőrtiszt, aki szerint a fővárosi rendőrség egyszerűen túl nagy szervezet, túl sok a vezető, mindig van olyan ügy, ami miatt hullhatnának a fejek. Példaként említette, hogy tavaly több tízezer óra túlóra maradt kifizetetlen, mivel a BRFK vagy a kerületi kapitányok azt nem jelentették az ORFK-nak. Amikor a szakszervezet elkezdte követelni a pénzt, az ORFK kénytelen volt elismerni ennek jogosságát, és ez végül több tízmillió forintjába került a rendőrségnek.

A móri ügytől a Cozma-gyilkosságig

Hatala posztjára a rendőr családból származó Bolcsik lehet az egyik esélyes, aki 2001-től a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységét vezette. Ebben a beosztásában ő volt a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002 nyarán elkövetett móri bankrablás tetteseit kereső nyomozócsoport vezetője. Miután az ügyet látszólag sikerrel oldották meg, és elfogták a gyilkosságokkal gyanúsított Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, Bolcsik 2004-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) élére került.

Később kiderült, hogy a rendőrséget félrevezették, nem Kaiser és Hajdú követte el a rablást. Bolcsik 2007-ben az MTV Nap-kelte című műsorában a hibát azzal magyarázta, hogy egymásra épülő, terhelő adatok szóltak Kaiserék ellen, és több szemtanú is őket azonosította elkövetőként, illetve a gyanúsítottak sem működtek együtt a rendőrséggel, például nem vállalták a poligráfos vizsgálatot. Miután 2007-ben elfogták a valódi elkövetőket, Bolcsikot leváltották az NNI éléről, és Veszprém megyei főkapitánynak nevezték ki.

Ebben a beosztásában Bolcsik felügyelte a nyomozást egy másik, nagy nyilvánosságot kapott bűncselekmény, Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolásának ügyében. Bolcsik egy évvel a bűncselekmény után egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nyomozás rendkívül nagy terheket rótt az állományra, de sikerült egy éven belül befejezni. Az elkövetőket azóta jogerősen elítélte a bíróság. A kormányváltás után Bolcsik előbb miniszteri biztosként létrehozta, majd azóta is vezeti az NVSZ-t.

A 2006-os túlkapások vizsgálója

A másik lehetséges utód a rendszerváltás előtt határőrként, utána pedig bűnügyi nyomozóként dolgozó Papp Károly, aki a 2006. október 23-án történt rendőri akció kivizsgálásával vált ismertté: akkor még Fejér megyei főkapitányként ő vezette a bizottságot, amely jelentést készített a tömegoszlatásról. A dokumentum végkövetkeztetése, hogy alapvetően törvényesen járt el a rendőrség, ugyanakkor azonban oldalakon keresztül sorolja az elkövetett hibákat.

2007-ben Papp lett a 2006-os tüntetések idején legtöbbet bevetett Készenléti Rendőrség (korábbi nevén Rebisz) parancsnoka. 2010-ben pedig az országos rendőrfőkapitány-helyettesévé, rendészeti főigazgatóvá nevezték ki. Tavaly nyugdíjba vonult, de Pintér Sándor helyettes államtitkárrá nevezte ki, hogy a kormány számára különösen fontos, a tervek szerint százezreket érintő közfoglalkoztatási programokat felügyelje a Belügyminisztériumban.