Az eredménytelen földpályázatokra is kíváncsi az LMP

Vágólapra másolva!
A hirtelen visszavont vagy eredménytelen pályázatokra vonatkozó adatokat is kikéri az LMP a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől. A párt szerint ugyanis nem csak eredményes pályázaton nyerheti el a földeket a családi gazdálkodóktól "egy-egy Fidesz-közeli zöldbáró".
Vágólapra másolva!

Újabb adatokat kér a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) Szabó Rebeka. Az LMP országgyűlési képviselője ezúttal a tavaly október óta bérbeadásra meghirdetett, de hirtelen visszavont vagy eredménytelen pályázattal zárult állami földek sorsát akarja tisztázni.

Az LMP sajtóosztálya az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azzal magyarázta Szabó Rebeka kérését, hogy a tapasztalatok szerint "nem csak eredményes pályázaton nyerheti el egy-egy Fidesz-közeli zöldbáró egy egész falu családi gazdálkodói elől a környékbeli földeket".

A Nemzeti Földalapkezelő tavaly év végén kezdte el meghirdetni 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld húszéves bérleti jogát. A cél hivatalosan a családi gazdálkodók megerősítése, de a kritikusok szerint a kormány inkább a nagybirtokosokat segíti.

Az LMP korábban többször is adatokat kért a pályázatokról, de a kormányfőhöz, a kormányzathoz, illetve az NFA vezetőségéhez intézett kérdéseire nem kapott választ. Szabó Rebeka április végén jelentette be, hogy pártja vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében, és feljelentést tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen.

A földalapkezelő akkor úgy reagált: az LMP által kifogásolt haszonbérleti pályázatok lebonyolítása megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, a kormányzat által jóváhagyott eljárásrendeknek és az annak részét képező haszonbérleti pályázati feltétel- és értékelési szempontrendszernek is. A Vidékfejlesztési Minisztérium is azt közölte, hogy szakszerűen végzi munkáját a Nemzeti Földalapkezelő.

A kritikusok gyanúját erősíti viszont az az összesítés, amely szerint Fejér megyében nyolc nagyobb érdekcsoport söpörte be a meghirdetett földek közel 90 százalékát, míg a többi 21 indulónak csak a maradék jutott. A nagy nyertesek között több olyan ember van, aki szorosan kötődik a Fideszhez, például Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémia elnöke, aki családtagjaival együtt több mint 1200 hektár bérleti jogát szerezte meg.