Spekulatív földvásárlást vizsgál Budai Gyula egy miskolci cégnél

Vágólapra másolva!
Spekulatív célú földfelvásárlások állhatnak a miskolci székhelyű TiszaCash Termőföld-közvetítő, -fejlesztő és -hasznosító Zrt. jogügyletei mögött - közölte Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért vizsgálatot rendelt el a céggel szemben, és ugyanezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A TiszaCash egyik vezetője azt mondta, hogy a sajtóból értesültek a vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula kormánybiztos szerint a miskolci TiszaCash Zrt.-vel "szoros kapcsolatban álló" Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. olyan űrlapokkal tesz ajánlatot termőföldvásárlásra, amelyek több szempontból is sérthetik az adatvédelmi törvényt. Ezzel kapcsolatban Budai Gyula állásfoglalásért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult.

Péterfalvi Attilának címzett levelében azt írta: a vételi ajánlatok megtételére a kft. egy olyan adatlapot használ, amely tartalmazza az ingatlan tulajdonosának nevét, címét, az ingatlanra vonatkozó tulajdonrészi arányt és az ajánlott vételárat. Az ingatlan tulajdonosának "nyilatkoznia kell továbbá arról is, hogy az adott ingatlan hasznosítására milyen formában kerül sor, és mindezeken felül a kft. azt is az adatlapon kívánja megtudni, hogy az érintett tulajdonosnak van-e esetleg másik eladó ingatlana is" - sorolta az elszámoltatási kormánybiztos, aki ezzel kapcsolatban arra kéri Péterfalvi Attilát, vizsgálja meg, hogy az ismertetett adatlap nem sérti-e az információs önrendelkezésről és az információszabadságról szóló törvényt.

Budai Gyula közölte, hogy az ügyben megkeresi Hatala József országos rendőrfőkapitányt is, kérve, folytasson le vizsgálatot a TiszaCash Zrt., valamint a Magyar Termőföld Ingatlanhasznosító Kft. jogügyleteivel kapcsolatban.

A TiszaCash vezérigazgató-helyettese, Polyák László azt mondta az [origo]-nak, hogy a cég a sajtóból értesült a vizsgálatról, így későbbre ígért reakciót.