Mire elég Schmittnek a 150 millió?

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szomszédjába, tízszobás luxusvillába, új rózsadombi luxusikerházba vagy akár alsórákosi nyolcszobás, olasz márványburkolatú rezidenciára is költözhetne Schmitt Pál, ennyire elég ugyanis az a 150 millió forint, amelyet kaphat az állami ingatlanra. Ez a pénz azonban a Tasnádi-villára nem lenne elég.
Vágólapra másolva!

A kormány 196,5 millió forintot különített el az államfőváltás költségeire. A Magyar Közlönyben megjelent táblázat szerint 150 millió forintot intézményi beruházási kiadásokra, 19,5 milliót dologi kiadásokra, 21,2 milliót személyi juttatásokra, járulékokra pedig 5,8 milliót kap a Miniszterelnökségtől a Köztársasági Elnöki Hivatal. Mindkét hivatalt kerestük, de egyelőre nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy pontosan mire fordítják ezeket az összegeket.

"Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta korábban Schmitt Pál az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe utódja, Áder János és családja költözne. Schmitt Pál az [origo]-nak múlt héten azt mondta, az elmúlt napokban az átadás-átvétellel foglalkozott. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni a Béla király úti épületből.

Ha a Miniszterelnökség által átcsoportosított 150 millió forintot ingatlanvásárlásra költi az elnöki hivatal, akkor Schmitt Pál akár Orbán Viktor szomszédjába is költözhet, a legnagyobb ingatlanportál szerint a XII. kerületi Cinege úton egy ötszáz négyszetméteres, tízszobás luxusház kerül ennyibe.

Forrás: Ingatlan.com

A 150 millió elég lehet egy új építésű rózsadombi luxusikerház felére vagy akár egy alsórákosi, nyolcszobás, 760 négyzetméteres villára, amelyet belülről olasz márványburkolat, márványlépcső, gipszstukkó díszít.

Hiába lett olcsóbb tavaly óta, a Tasnádi-villát még mindig nem tudná megvenni az állam Schmitt Pálnak, a II. kerületi, Szemlőhegy utcai extravagáns luxusingatlan ugyanis még most is 600 millió forintba kerül.

A volt államfő a vagyonnyilatkozata szerint egyébként három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméter az alapterülete. Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Itt lakott Schmitt, mielőtt elnök lett

Schmitt beköltözése után a Sándor-palotát és az elnöki rezidenciát összesen 15 millió forintért újították fel. Schmitt hivatali ideje 9,5 millió forintért vásároltak új padlószőnyeget a Sándor-palotába, a rezidenciára és az elnöki szobákba. Bútorokra 4,7 milliót költöttek, Schmitt új zongorát is vett 2,5 millióért, ezen kívül új függönyöket, párásító készülékeket, konyhai berendezéseket és metszeteket is vettek.

A plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök egyébként élete végéig megúszta a rezsit, miután tavaly nyáron ő maga írta alá az erről szóló törvényt. Ez alapján jár neki a lakás, amelynek fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal látja majd el. Schmittnek jár havonta a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő pénzbeli juttatás, ha kér, autót és sofőrt is kaphat. Emellett élete végéig jár neki az elnök úr megszólítás. További munkáját kétfős titkári személyzettel, a kormány által biztosított irodában láthatja el, és ingyen jár neki egészségügyi ellátás is.

A korábbi köztársasági elnökök közül Göncz Árpád és felesége egy II. kerületi önálló házban él. A körülbelül 590 négyzetméteres ingatlan már annak kiválasztásakor az állam tulajdonában állt. Mádl Ferenc özvegye szintén egy II. kerületi, társasházi lakásban él. A kiválasztott, körülbelül 170 négyzetméteres ingatlant 2005-ben az állam vásárolta meg 125 millió forintért.

Schmitt közvetlen elődjének, Sólyom Lászlónak egy XII. kerületi ikerház felét vásárolta meg az állam, a 260 négyzetméteres társasházi ingatlan és a hozzá tartozó telekrész megvásárlására 195 millió forintot használ fel az elnöki hivatal.