Tíz éve történt a móri mészárlás

Vágólapra másolva!
Napra pontosan tíz éve történt a nyolc ember halálával végződő rablás a móri Erste-bankfiókban. A bíróság először tévesen elítélt két embert az emberölésekért, majd megtalálták az igazi elkövetőt, Weiszdorn Róbertet, akit 2010 végén ítélt jogerősen is életfogytig tartó szabadságvesztésre a bíróság. Neki legalább negyven évet kell börtönben töltenie, ügyvédje februárban közölte, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul eljárási problémák miatt.
Vágólapra másolva!

2002. május 9-én délben ketten léptek be az Erste bank móri fiókjának épületébe. A fegyveresek lelőttek mindenkit, aki az útjukba került, banki alkalmazottakat, ügyfeleket, a biztonsági őrt is. Hatan a helyszínen meghaltak, ketten pedig a kórházban vesztették életüket. A támadók valamivel több mint hétmillió forintot zsákmányoltak.

A később "móri mészárlásnak" nevezett bűncselekmény elkövetőit nagy erőkkel kereste a rendőrség. A hatóságok tízmillió, majd huszonötmillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki, majd a rendőrség fantomképeket is közölt a rablókról. Kaiser Edét és Hajdú Lászlót nem sokkal később el is fogták, és a két büntetett előéletű férfit tanúvallomásokra, személyleírásokra és a házkutatások eredményeire hivatkozva meggyanúsították.

A rendőrség 2004-ben zárta le a nyomozást abban a hitben, hogy Kaiserék gyilkoltak Móron. Hiába tagadták a móri bűncselekményt, a két férfi még szeptemberben bíróság elé állt, és az elsőfokú döntés szerint Kaiser Edét életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László pedig 15 év fegyházbüntetést kapott. 2005-ben Kaisert jogerősen is életfogytiglanra büntették, majd 2007-ben a rendőrség bejelentette, hogy mégis mások lehetnek a móri mészárlás elkövetői.

Weiszdorn Róbertet és Nagy Lászlót öt évvel a móri mészárlás után, 2007 februárjában fogták el, és még abban az évben, 2007. július 13-án Nagy László öngyilkos lett a cellájában. Így a móri vérengzésért egyedül Weiszdornnak kellett felelnie. Őt 2010 decemberében jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, amely úgy döntött, hogy a férfi legkorábban negyven év múlva szabadulhat a börtönből. Az ítélet előre kitervelten, társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Weiszdornt.

Weiszdorn Róbert az ítélethirdetése előtt azt mondta: "Nem akartam, és nem is öltem meg senkit. Sajnálom a történteket, de csak azért vállalok felelősséget, amit én magam elkövettem, mások bűneiért nem". Az utolsó szó jogán mondott beszédében a férfi bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól.

Az ügyész "a magyar kriminalisztika történetében példa nélküli bűnténynek" nevezte a móri mészárlást, amely miatt Weiszdorn jelenleg is a büntetését tölti. Legutóbb februárban lehetett hallani az elítéltről, Weiszdorn ügyvédje ugyanis közölte, hogy eljárási problémákra hivatkozva a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

A móri mészárlásról szóló összes cikkünket itt olvashatja.