Levette a Jobbik az uniós zászlót az Országgyűlés irodaházáról

Vágólapra másolva!
Magyarország európai uniós csatlakozásának nyolcadik évfordulóján levette az Európai Unió zászlaját az Országgyűlés irodaházáról a Jobbik két képviselője. Az ellenzéki párt szerint ott nem kötelező kint lennie.
Vágólapra másolva!

A levette az Európai Unió lobogóját az Országgyűlés irodaházáról a Jobbik két képviselője, Murányi Levente és Novák Előd.

Novák Előd a zászló levétele előtti sajtótájékoztatón azt mondta, az erre vonatkozó 2004-ben született törvény azt mondja ki, hogy az Országgyűlés kivételével kötelező minden közintézményen a zászló kifüggesztése, ezért "vonják be" az Országgyűlés irodaházáról az uniós lobogót.

A Parlament épületén jelenleg - a Budapesten tartózkodó kínai delegáció miatt - az uniós helyett a kínai lobogó van kitűzve.

Forrás: MTI/Marjai János
Novák Előd leveszi az uniós zászlót

Novák Előd azt is közölte: olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelynek értelmében eltávolítanák a középületekről az uniós zászlót, vagy legalább nem volna kötelező a kifüggesztése a középületekre. Hozzátette: ha kormányra kerülnek, akkor az alaptörvény módosításával lehetőséget biztosítanak arra is, hogy népszavazás döntsön az unióból való kilépésről.

A levett zászlót az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló Lezsák Sándornak szándékoznak átadni - közölte Novák Előd.

A nemzeti szabadság egyik záloga, hogy időben meg tudjunk szabadulni az uniótól, amelytől semmilyen pozitív dolog nem származik Magyarország számára - tette hozzá Murányi Levente.