Schmitt Pál volt a legtöbbet utazó államfő

Vágólapra másolva!
Ötvenszer utazott külföldre másfél éves hivatali ideje alatt Schmitt Pál államfő, aki ezzel a legtöbbet utazó köztársasági elnök volt a rendszerváltás után. A legkevesebbet Göncz Árpád látogatott külföldre, tíz év alatt 154-szer. Schmitt Pál első hivatalos útján Ausztriában járt, akárcsak Sólyom László, aki szintén ide látogatott először, míg Göncz Árpád és Mádl Ferenc az Egyesült Államokban volt először államfőként. Schmitt volt az első magyar államfő, aki Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba látogatott.
Vágólapra másolva!

Államfőként először 2010 augusztusában a Szingapúrban megrendezett első ifjúsági olimpiára látogatott Schmitt Pál államfő, aki ötven külföldi utat tett másfél éves hivatali ideje alatt. Schmitt Pál első hivatalos utazása - egy hónappal később - Ausztriába vezetett. A márciusban doktori címétől megfosztott, majd áprilisban ezért lemondó Schmitt Pál utolsó külföldi útján Szöulban járt, a második nukleáris védettségi csúcstalálkozón vett részt. Schmitt Pál volt az első magyar államfő, aki Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba is elment.

Schmitt Pál a legtöbbet utazó államfő a rendszerváltás után, elődei ugyanis az adatok szerint ritkábban jártak külföldön. A legkevesebbszer, két elnöki ciklusa alatt 154-szer Göncz Árpád látogatott külföldre, 1990 és 2000 között 67 országot keresett fel, évente átlagosan 15,4 látogatást tett.

Göncz Árpád megválasztása utáni első külföldi útján, 1990 szeptemberében nem hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban járt, az amerikai alkotmány bicentenáriumi ünnepségein vett részt. Utolsó államfői útja 2000 májusában szintén az Egyesült Államokba vezetett, ahol New Yorkban átvette a Roosevelt Intézet Magyarországnak ítélt díját. Államfősége idején legtöbbször az Egyesült Államokban járt, tizenháromszor. Kilenc alkalommal látogatott Németországba, nyolcszor Lengyelországba és Olaszországba. 1999-ben a magyar államfők közül elsőként kereste fel az Ausztrál Államszövetséget és Új-Zélandot.

Schmitt után Sólyom volt a legaktívabb

Mádl Ferenc hivatali ideje alatt 83 külföldi látogatást tett, és 31 országban járt. Látogatásainak éves átlaga 16,6 volt. Megválasztása utáni első külföldi útján, 2000 szeptemberében az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján vett részt New Yorkban. Utolsó államfői látogatása 2005 júniusában a Vatikánba vezetett. 2000 és 2005 között a legtöbbször, tíz-tíz alkalommal Ausztriát és Németországot kereste fel, és hatszor járt a Vatikánban, ahol 2005 áprilisában részt vett II. János Pál pápa temetésén, majd az új pápa, XVI. Benedek beiktatásán is. Ő volt az első magyar köztársasági elnök, aki felkereste Ciprust, Libanont és Macedóniát.

Schmitt Pál után Sólyom László volt a legtöbbet utazó köztársasági elnök. Hivatali évei alatt Sólyom 94-szer volt külföldön és 47 országot keresett fel (éves átlaga így 18,8 volt). Megválasztása utáni első külföldi útja 2005 augusztusában Ausztriába vezetett, míg utolsó határon túli látogatásán, 2010 júniusában a Velencei Bizottság jubileumi ülésén vett részt Velencében.

Államfősége idején a leggyakrabban, kilenc alkalommal Szlovákiában járt. Tizedik szlovákiai látogatása 2009. augusztus 21-én lett volna, de Szlovákia nem engedte területére lépni. Sólyom László államfőként nyolcszor járt Lengyelországban, hatszor Ausztriában. Ő volt az első magyar köztársasági elnök, aki felkereste Algériát, Bosznia-Hercegovinát, Jordániát és Szingapúrt.

Schmitt Pál április 2-án mondott le köztársasági elnöki posztjáról, azóta Kövér László házelnök látja el a feladatait. A következő államfőt május 2-án, szerdán választja meg a parlament. A Fidesz és a KDNP képviselői Áder Jánost jelölték államfőnek, aki korábban házelnök és a Fidesz frakcióvezetője is volt, jelenleg a Fidesz európai parlamenti képviselője. Áder megválasztásához első körben a képviselők kétharmadának támogatása kell, vagyis ehhez a Fidesz- és a KDNP-frakció képviselőinek szavazata is elég.