Új megállapodást köt a kormány a Vatikánnal

Vágólapra másolva!
Eseti bizottságot hoz létre a kormány a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására. A korábban hozott törvény ellenére ki nem fizetett mintegy négymilliárd forintnyi oktatási kiegészítő támogatást pedig az idén utalják ki az egyházi intézményeknek.
Vágólapra másolva!

Ad hoc bizottság áll fel a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására - közölte Szászfalvi László egyházügyekért felelős államtitkár az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szombati küldöttgyűlésén a fővárosban. Az államtitkár szerint a céljuk az, hogy egy év múlva olyan jól kidolgozott anyagot tegyenek le az asztalra, amely konszenzussal elfogadható lesz.

Szászfalvi László a küldöttgyűlésen beszélt az egyházak közösség- és nemzetmegtartó, valamint intézményfenntartó szolgálatáról, majd hangsúlyozta, fontos, hogy hosszú távú és kiszámítható, stabil alapot teremtsenek az egyházi intézmények működtetésére, támogatására.

A korábban hozott törvény ellenére ki nem fizetett oktatási kiegészítő támogatásokról elmondta, hogy a négymilliárdos állami tartozás visszautalása elkezdődött, és azt teljes egészében vissza tudják adni az idei évben. 2011. január 1-jétől az egyházi intézmények egyenlő finanszírozását visszaállították, és öt új programot is indítottak az elmúlt évben - sorolta.

A vatikáni szerződést 1997-ben kötötte meg a Horn-kormány és a vatikáni Apostoli Szentszék. A szerződés meghirdetett célja a katolikus egyház független működésének a biztosítása volt.