Megyét válthat a Siófokkal összenőtt Balatonvilágos

Vágólapra másolva!
A Somogy megyei közgyűlés is megerősítette, hogy Balatonvilágos csatlakozhat a megyéhez, így elhárult minden akadály a váltás elől. A község jelenleg Veszprém megyéhez tartozik, de teljesen összenőtt Siófokkal, míg Balatonalmádiba, a kistérségi központba nincs is közvetlen összeköttetése.
Vágólapra másolva!

Támogatja Balatonvilágos csatlakozását Somogyhoz a megyei közgyűlés. A testület erről pénteken, Kaposváron tartott ülésén határozott, amivel elhárult az utolsó akadály is a Siófokkal teljesen összeépült község megyeváltása elől. A balatonvilágosi önkormányzat először 2007-ben vetette fel, hogy a település csatlakozzon Somogy megyéhez. A kezdeményezést Somogy megye közgyűlése már akkor is támogatta, a helyi képviselő-testület azonban végül nem rendezett népszavazást a kérdésről.

A jelenlegi képviselő-testület ezt megtette, ám a 2012. január 29-én megtartott népszavazás az alacsony részvételi arány miatt eredménytelen lett. Mivel a szavazók 79,2 százaléka a megyeváltás mellett foglalt állást, a helyi képviselő testület élt a törvény adta lehetőséggel, amely szerint eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a képviselő-testület dönthet, és úgy határozott, hogy folytatja a megyeváltás jogszabályban előírt folyamatát, és kérte az érintett megyék állásfoglalását.

A Veszprém megyei közgyűlés március 29-én megtartott ülésén hozzájárulását adta a megyeváltáshoz, Somogy megye közgyűlése pedig a mostani határozatával - a 16 tagú közgyűlés 14 igen szavazattal (ketten nem vettek részt a szavazásban) - megerősítette korábbi támogató nyilatkozatát Balatonvilágos Somogy megyéhez történő csatlakozásához.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés fideszes elnöke a napirend írásos előterjesztésében a Balaton-parti település megyeváltása mellett szóló érvként azt mondta: Balatonvilágos településre jelentős vonzerőt fejt ki Siófok, ahova vonattal, busszal vagy közúton és autópályán is el lehet jutni, míg Balatonalmádiba, a 25 kilométerre lévő kistérségi közigazgatási-közszolgáltatási központba nincs közvetlen tömegközlekedési kapcsolat. Okmányiroda, földhivatal, rendőrkapitányság, térségi kórház, szakellátás, bíróság, pénzintézetek mind Siófokon vannak legközelebb.

A közgyűlés elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei szintű közszolgáltatások (megyei kormányhivatal, szakigazgatási szervek, megyei bíróság, megyei főügyészség, nyugdíjbiztosítási igazgatóság) központja Veszprém helyett Kaposvár lesz majd, ami lényegesen távolabb helyezkedik el Balatonvilágostól. Gelencsér előterjesztésében azt kérte a közgyűléstől, hogy a jelenlegi balatonvilágosi kezdeményezés hatására erősítse meg, hogy korábbi közgyűlési határozata hatályban van, és "a mostani közgyűlési szándék is a megyeváltás támogatása mellett szól".

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere hozzászólásában hangsúlyozta: azért tartja nagyon fontosnak a mostani szavazást, mert Magyarországon napirenden van a területi igazgatás átszervezése, melynek célja, hogy a polgárok a legkönnyebben, legegyszerűbben jussanak hozzá a közszolgáltatásokhoz. A Siófokkal egybeépült Balatonvilágos számára a megyeváltás pontosan ez szolgálja. A polgármester egyúttal elismeréssel szólt a Veszprém megyei közgyűlésről, mely Balatonvilágos autonómiáját figyelembe véve lehetővé tette, hogy a település szabadon választhasson.