Hidat épít Orbán és Fico

Robert Fico és Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és Robert Fico csütörtöki találkozóján elvi megállapodás született egy komáromi és két, az Ipolyon átívelő híd megépítéséről. Orbán azt mondta, hogy a találkozón nem esett szó a kettős állampolgárság kérdéséről.
Vágólapra másolva!

A nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Robert Ficóval tartott kétoldalú megbeszélések után csütörtökön Varsóban.
Orbán Viktor magyar újságíróknak úgy fogalmazott: "minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel", élvezi mindkét fél nyitottságát, és reményeik szerint "a sikerek oldalvizén" megoldást nyer.

"Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd" - jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját. A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. "A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg" - mutatott rá. Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral.

"Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt" - véleményezte a találkozót Fico. Robert Fico és Orbán Viktor a közkiadások konszolidációs lehetőségeiről, valamint a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt. A szlovák miniszterelnök ezzel összefüggésben elmondta: országát érdekelni fogják a magyar kormány tervei a pénzügyi tranzakciók adójának bevezetésével kapcsolatban. "Mivel néhány nagy ország elutasítja ezt a törvényt, ezért üdvözölném, ha tapasztalatokat tudnánk szerezni ebben a tekintetben" - mutatott rá.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál, és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a találkozón nem esett szó a kettős állampolgárság kérdéséről.

Korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, ha Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben maradjon. Robert Fico szerint Semjén mondatai egy rossz kezdetet jelentenek.