Beszorultak a melegek a Fidesz és a Jobbik közé

melegfelvonulás, Budapest Pride, egy résztvevő transzparenst tart a kezében, amin Semjén Zsolt látható, Jobbikos és fideszes képviselők betiltatnák a melegfelvonulást
Vágólapra másolva!
Nem szívesen ad a fővárosi közgyűlés fideszes többsége felhatalmazást olyan rendezvényekhez, amelyek megosztják a közvéleményt - ezzel magyarázta az egyik képviselő azt, hogy olyan javaslatot nyújtottak be szerdán, amellyel megtiltották volna a melegfelvonulásokat Budapesten. A javaslat egy jobbikos indítvány konkrétabb formája lett volna.
Vágólapra másolva!

Egy hasonló értelmű jobbikos javaslatra válaszul, mintegy kompromisszumként állt elő a fővárosi Fidesz-frakció vezetése a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén azzal az előterjesztéssel, amelynek lényege, hogy közterületi obszcenitásra hivatkozva be lehetne tiltani a melegfelvonulást - mondta az [origo]-nak egy fővárosi fideszes képviselő, aki először nem szeretett volna nyilatkozni az ügyben, majd csak azzal a feltétellel beszélt, hogy a nevét nem írjuk ki. A szerdán benyújtott, de elbukott előterjesztéssel azokat a tevékenységeket kívánták betiltani, amelyek a fővárosi lakosok "túlnyomó többségében" megbotránkozást keltenek.

A többek között Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester által aláírt előterjesztés szó szerint ugyan nem mondja ki, hogy a melegfelvonulás ellen irányul, de úgy fogalmaz: fővárosi közterületen nem biztosíthatnának helyszínt olyan rendezvényeknek, amelyek "provokatív és esetleg szeméremsértő módon népszerűsítenek életformát vagy demonstrálnak valamilyen magatartást".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Korábbi melegfelvonuláson

A javaslat a közterületek használatáról szóló rendeletet módosította volna úgy, hogy a rendeletben kikötötték volna: nem adható közterület-használati hozzájárulás mások mellett "megbotránkozást keltő vagy obszcén felvonulásokra".

Ötvenezres bírsággal jött a Jobbik

A jobbikos képviselők külön fővárosi rendeletben tiltották volna az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat népszerűsítését, ötvenezer forintig terjedő bírsággal szankcionálva az ezt megsértőket. A szerdai ülés napirendjén is szereplő javaslatuk annak a parlamentbe benyújtott jobbikos törvényjavaslatnak a változata, amelyben börtönbüntetést helyeztek kilátásba ugyanezért a tevékenységért. A fideszes változat ezzel szemben a közterületek használatáról szóló rendeletet módosította volna, és nem tartalmazott pénzbüntetést, csak tiltást.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Jobbik fővárosi előterjesztését a Fidesz-frakcióban nem tartották megszavazhatónak, mivel túlságosan általános volt, és annak alapján "Platón összes műveit is be lehetet volna tiltani" - mondta az [origo]-nak a névtelenséget kérő fideszes képviselő. Ugyanakkor szerinte a melegfelvonulás megosztja a közvéleményt, és a közgyűlés többsége valahogy szeretné kinyilvánítani, hogy nem szívesen ad ehhez felhatalmazást - magyarázta, hogy miért tették a magukévá a jobbikos ötletet.

A képviselő szerint nehéz megállapítani, hogy egy ilyen felvonulás politikai rendezvénynek minősül-e, és ráhúzható-e a szólás szabadságának biztosítása, de szerinte ha valaki a közterületen akarja megvallani másságát, az már nem tartozik a szólásszabadság tárgykörébe. Szerinte a homoszexualitás ügyének sem tesznek jót az ilyen rendezvények.

Közel azonosan látnak

Szabó György fővárosi jobbikos képviselő szerint a javaslatokról nem egyeztetett a háttérben a Fidesz és a Jobbik képviselőcsoportja. Szerinte az, hogy a két javaslat "jószerivel azonos", annak köszönhető, hogy "vannak dolgok, amiket közel azonosan látunk a Fidesszel", és emiatt egymástól függetlenül tesznek gyakran hasonló javaslatokat. Szabó szerint az előterjesztésüket nemcsak a melegfelvonulás, hanem a nyárra tervezett budapesti melegolimpia is indokolja. Tarlós Istvánt tavaly ősszel Klaus Wowereit berlini polgármester felkérte az Euro Games 2012 elnevezésű rendezvény támogatására, de ő ezt visszautasította.

A szerdai előterjesztést végül heves vita után visszavonták. Tarlós István, aki a vitában a rendteremtés mellett állt ki, azt ígérte, hogy a soron következő, május 9-ei ülésen új előterjesztést tesznek az ügyben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ellentüntetők

A melegfelvonulás ügye azért került újra a figyelem középpontjába, mert a rendőrség április elején a forgalom akadályozására hivatkozva nem adott engedélyt a július 7-ére bejelentett rendezvényre. Ezt a döntésüket a bíróság április közepén felülbírálta, mondván, "nem áll fenn olyan indok, ami a törvény szerint annak rendőrségi tilalmát megalapozná."

A felvonulást a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalon tartanák meg. Január végén ugyanezen az útvonalon, a Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon már tartottak egy engedélyezett felvonulást, a Demokrata és a Magyar Hírlap által szervezett Békemenet Orbán Viktor és a kormány támogatására vonult fel. A Békement esetében a rendőrség nem kifogásolta a fogalom esetleges akadályozását, és nem is volt hajlandó elárulni, a melegfelvonulás esetében ez miért jelent mégis problémát.