Francia érdemrenddel tüntettek ki egy magyar belügyi tisztviselőt

Vágólapra másolva!
A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrend tiszti fokozatával tüntették ki Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkárt.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Szaló Péter francia kitüntetést kapott: Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság elnöke a Nemzeti Érdemrend tiszti fokozatát adományozta neki. Szerdán vette át Roland Galharague-tól Franciaország magyarországi nagykövetétől, a rezidencián tartott fogadáson.

A nagykövet a kitüntetés átadásakor méltatta Szaló Péter építész, város- és területfejlesztő szakmai munkásságát, nemzetközi publikációit, valamint a két ország közötti barátságért, szakmai együttműködésért kifejtett tevékenységét. A nagykövet kijelentette: Szaló Péter igazi magyar, egyben európai személyiség, Franciaország barátja. A kitüntetést megköszönve Szaló Péter elmondta, hogy munkája során gyakran tanulmányozta a francia tapasztalatokat, gyakorlatokat, és a jövőben is a két ország közötti barátságért dolgozik.

Szaló Péter az elmúlt két évtizedben számtalan francia-magyar együttműködésben megvalósuló projektben vett részt. Többi között 1994-ben társszerzője volt a "Towards a New European Space" című, három nyelven - angolul, franciául és németül - megjelentetett, a Stuttgarti Egyetemmel és a Francia Tudományos Akadémiával közösen készített kiadványnak. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkáraként 1995 és 1998 között tanulmányozta a francia közigazgatást, a régiók működését, közreműködött a Budapesti Műszaki Egyetem és a Sorbonne közös képzésének beindításában. A Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkáraként Magyarország soros EU-s elnöksége idején az Urban Development Group-ot vezette.