Beletört Esztergomba az ÁSZ bicskája

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az esztergomi önkormányzat pénzügyi helyzetének helyszíni ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert a város vezetése nem adta ki az önkormányzati cégek adatait.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ mintavétellel 63 várost választott ki, ezek alapján tettek észrevételeket a 304 magyar város gazdálkodásával kapcsolatban. "Az eljárásokat Esztergom kivételével mindenütt sikerrel folytattuk le" - mondta Lingné Rajz Borbála tanácsos, az ÁSZ esztergomi ellenőrzési csoportjának vezetője.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint az önkormányzat az ellenőrzés alapjául szolgáló tanúsítványokat a kért határidőre, 2011. szeptember 30-ra nem küldte meg. A polgármestertől ekkor újra kikérték az adatokat, október végi határidővel, ám ekkor sem kapták meg az információkat. Ezért az ÁSZ elnöke az ellenőrzés felfüggesztéséről döntött, ugyanakkor nem fogadták el a polgármester észrevételét az eljárással kapcsolatban - közölte a számvevőszék. Az ÁSZ eljárást indított az önkormányzat ellen adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt, és kérte a polgármester felelősségének megállapítását.

Az eljárást Tatabánya jegyzője folytatta le, mert az eredetileg illetékes esztergomi jegyző összeférhetetlenséget jelentett be. A vizsgálatot a tatabányai jegyző február végén megszüntette. Határozata szerint: "a polgármester nem felelős az adatszolgáltatás elmaradásáért. Ugyanakkor (...) nem lehet megállapítani, hogy az elhúzódó ellenőrzési időszakban ténylegesen ki volt az adatszolgáltatásért felelős személy". Az adatküldés megszervezése a jegyző feladata lett volna, aki gyedre ment, de előtte határidő-módosítást kért az ÁSZ-tól, majd a munkát az aljegyző vette át.

Tétényi Éva korábban azt mondta, hogy a kért összesítéseket azért nem tudták elküldeni, mert a száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló, városüzemeltetési feladatokat ellátó Strigonium Zrt. a megadott határidőre nem szolgáltatott adatokat. A zrt. vezérigazgatója, Arany Tamás erre azt válaszolta, hogy cége az önkormányzattól nem kapott hivatalos megkeresést az adatszolgáltatásra, ezért visszautasítja a polgármester állításait.