Nem kér az öntözési hivatalból a vidékfejlesztési miniszter

Vágólapra másolva!
Egyelőre biztosan nem áll föl az öntözési hivatal, amelyről Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beszélt egy keddi konferencián. A vidékfejlesztési miniszter ugyanis a spórolás és a létszámcsökkentés miatt elvetette a majdnem másfél milliárd forintot és 150 fős létszámot igénylő hivatal tervét.
Vágólapra másolva!

"Egyelőre csak az én elképzelésem marad az öntözési hivatal, mivel a miniszterem a spórolás miatt jelenleg elveti az ötletet" - mondta az [origo]-nak Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár. Az államtitkár kedden egy konferencián beszélt arról, hogy vízügyi szakemberek tanácsai alapján az öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi, mert "hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség Magyarországon".

A kormány elé azonban biztosan nem kerül most a terv: Illés szerint Fazekas Sándor, a környezetvédelmet is felügyelő vidékfejlesztési miniszter azt mondta, a terv nem rossz, de egyelőre nem fog megvalósulni. Illés Zoltán azt mondta az [origo]-nak, hogy a koncepciója szerint a hivatal végezné a vízgazdálkodással kapcsolatos feladatokat: például tározókat építene, felügyelné a csatornák tisztítását, illetve irányítaná, szükség esetén milyen területeket önthetnek el egy adott vízmennyiséggel.

"Az öntözési hivatal nem súlytalan sóhivatal lenne, csak tudatlanságból mondhat ilyet valaki" - mondta Illés Zoltán, aki Szabó Rebeka LMP-s képviselő szerdai közleményére utalt. Szabó Rebeka szerint Illés Zoltán "súlytalan hivatalok alapításával igyekszik elleplezni a környezetügy kormányzati leértékelődését", illetve azt, hogy a vidékfejlesztési tárcán belül ez a terület "rendre a vesztes oldalra kerül". Illés erre azt mondta, hogy a legtöbb uniós országban létezik "vízkormányzással foglalkozó állami szerv".

"Úgy terveztem, hogy az országos öntözési hivatalban 25-30 ember dolgozna, a regionális hivatalokban pedig 10-15 fő végezné a munkát" - mondta Illés Zoltán, aki tizenkét regionális egységet szeretne (ennyi vízgyűjtő terület van Magyarországon). Illés szerint nagyjából másfél milliárd forintból lehetne működtetni a szervezetet. Az államtitkár azt mondta, hogy Fazekas Sándor azt válaszolta a felvetésére a két héttel ezelőtt tartott miniszteri értekezleten, hogy nem aktuális a kérdés, mert jelenleg létszámcsökkentés zajlik az államigazgatásban, így nem lehet több mint 150 emberrel növelni a létszámot, de a feladattal a miniszter szerint is foglalkozni kell.