Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester és más kormánypárti fővárosi képviselők által jegyzett rendelet meggátolná, hogy júliusban meg lehessen tartani a melegfelvonulást, amelyet egyébként ugyanazon az útvonalon rendeznének meg, mint ahol a kormányt támogató Békemenet januárban felvonult. A rendelettervezetről elnapolták a döntést, mert nagy vita alakult ki a fővárosi közgyűlésben.
Vágólapra másolva!

Éles vita alakult ki a közterületek használatáról szóló rendelet tervezett szigorításáról a Fővárosi Közgyűlés ülésén, az indítványt az előterjesztők végül visszavonták.

Tarlós István főpolgármester, a pénzügyi helyettese, Bagdy Gábor, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, valamint Pokorni Zoltán és Németh Szilárd képviselők helyszínen kiosztott javaslatukkal szigorították volna a közterületek használatának rendjét. Az indítvány szerint nem kapott volna közterület-használati hozzájárulást a környezetre káros hatású, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztető tevékenység, valamint "megbotránkozást keltő vagy obszcén felvonulás".

A rendelet vélhetően arra a fejleményre válaszul született, hogy a bíróság április közepén felülbírálta a rendőrségnek azt az egy héttel korábbi döntését, amely megtiltotta a július 7-re bejelentett melegfelvonulást. A rendőrség az akkori indoklás szerint azért nem adott engedélyt a rendezvényre, mert az akadályozza a forgalmat, és a közlekedés más útvonalon nem megoldható. Ezzel szemben a bíróság kimondta, hogy "nem áll fenn olyan indok, ami a törvény szerint annak rendőrségi tilalmát megalapozná."

A felvonulást egyébként a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalon tartanák meg. Január végén ugyanezen az útvonalon, a Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon már tartottak egy engedélyezett felvonulást, a Demokrata és a Magyar Hírlap által szervezett Békemenet Orbán Viktor és a kormány támogatására vonult fel.

A mostani fővárosi közgyűlési vitában Molnár Gyula, az MSZP képviselője a melegfelvonulás betiltásával azonosította a terveket, s bírálta, hogy a javaslatból nem derül ki, mi kelt megbotránkozást. Álláspontja szerint az előterjesztés nem demokratikus, mert azt tartalmazza, hogy ami nem tetszik, az ne is mutathassa meg magát. Jelezte, hogy pártja nem támogatja az ötletet. Hanzély Ákos, az LMP képviselője szerint a rendelettervezet szubjektív és jogbizonytalanságot szülne. Azt mondta, előzetesen senki nem kér "obszcén felvonulásra" engedélyt, e jelleget legfeljebb utólag lehet megállapítani. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője támogatásáról biztosította az előterjesztőket, azt mondta, "férfiak rózsaszín tangabugyiban kimerítik az obszcenitást". Az ellenzéki politikus megjegyezte: nem szeretné, ha Budapest a homoszexualitás központja lenne.

A főpolgármester a vitában a rend megteremtése mellett állt ki. Jelezte: ha a szocialisták nem támogatják a javaslatot, akkor védik a megbotránkoztatást keltő tevékenységeket, emellett pedig önkényesen és rosszindulatúan értelmezgetnek.

Az előterjesztők végül mégis csak elnapolták a javaslat tárgyalását, ám jelezték, hogy a későbbiekben azt visszaviszik a közgyűlés elé, s abban rögzítik, hogy az MSZP pártolja az obszcenitást.