Barroso meghallgatja Orbánt, utána dönt a magyar eljárásokról

Vágólapra másolva!
Brüsszel gyors választ ígért a legutóbbi, április eleji magyar reakciókra. Szerdán dönthetnek arról, hogy mik legyenek a következő lépések a Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárásokban, de a végső napirendet José Manuel Barroso határozza meg annak függvényében, hogy mire jutnak a keddi találkozón Orbán Viktorral.
Vágólapra másolva!

Napirendjére veszi az Európai Bizottság szerdai ülésén a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásokat, és téma lesz az igazságszolgáltatás függetlensége is - értesült a BruxInfo. Olivier Bailly bizottsági szóvivő ugyanakkor keddi sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, mert - mnt mondta - a szerdai ülés végső napirendjéről José Manuel Barroso dönt annak függvényében, hogy milyen eredménnyel zárul brüsszeli találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A testület arról készül dönteni, hogy mik legyenek a következő lépések a Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárásokban. Brüsszel korábban azt ígérte, hogy gyorsan megadja a választ a legutóbbi, április eleji magyar reakciókra.

A BruxInfo felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn valószínűsítette, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása ügyében az Európai Bíróság elé kerül a vita. Ugyanezt előlegezte meg a jegybankelnök fizetésével kapcsolatban is. Ez formailag az egyetlen nyitott kérdés a témában indított eljárásban, amely ugyanakkor még csak az első szakasznál tart (a Bizottság legkorábban szerdán dönthet a második szakaszba léptetéséről). Az is valószínűnek tűnik, hogy a harmadik eljárás egyetlen még nyitott kérdése, az adatvédelmi biztos hivatali idejének megszakítása is az Európai Bíróságon landol majd. Ebben a kérdésben és a nyugdíjügyben a biztosi testület már szerdán a harmadik szakaszba léptetheti az eljárást, ami a kereset benyújtását jelenti a luxemburgi testülethez - írja a BruxInfo.

Egyelőre nem világos, hogy Brüsszel elindítja-e a jogsértési eljárást az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Az Európai Bizottság erről legutóbb márciusban levélben kért kiegészítő információkat a magyar kormánytól - emlékeztet a lap.

Várakozások szerint a keddi Barroso-Orbán találkozó eredményeitől is függ majd, hogy Brüsszel bármilyen jelzést tud-e majd adni szerdán a hiteltárgyalások megkezdésére vonatkozóan.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden találkozott José Manuel Barroso bizottsági elnökkel. Orbán Viktor előző nap - már Brüsszelben - újságíróknak úgy nyilatkozott: a találkozón áttekintik a folyamatban lévő ügyeket, különválasztják ezek közül a még meg nem oldottakat és azokon belül is azokat, amelyekről nem várható megegyezés, illetve azokat, amelyekben még van értelme kompromisszumot keresni.