Gyurcsány: Ne Orbán gyilkos ölelését válasszák

Gyurcsány Ferenc, DK, alkotmányos blokád, Alkotmánybíróság
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő arra szólította fel az alkotmánybírókat kedd délután, hogy ne Orbán Viktorhoz legyen hűségesek, hanem Sólyom László hagyományát folytassák. Az általa vezetett Demokratikus Koalíció úgynevezett alkotmányos blokádján Gyurcsány kijelentette, hogy az LMP-vel egy oldalon áll, volt MSZP-s párttársainak pedig azt üzente: ha megtagadják a 2006 utáni időszakot, "a Fidesz puha diktatúrájának szekértolóivá válhatnak".
Vágólapra másolva!

"Folytassák Sólyom László hagyományát, azt válasszák és ne Orbán gyilkos ölelését" - üzente az alkotmánybíróknak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke a párt keddi tüntetésén. Gyurcsány megjegyezte, hogy korábban sok vitája volt Sólyom László államfővel, de az Alkotmánybíróság egykori vezetőjeként demokrata hazafiként viselkedett. "Az ország, a demokrácia, a köztársaság ma nem elég erős, hogy megvédje magát. Szüksége van az önök segítségére" - tette hozzá, jelezve, akciójukat nem fenyegetésnek vagy nyomásgyakorlásnak, hanem "tiszteletteljes kérésnek", figyelemfelhívásnak tekintik.

A keddi tüntetés csak az első állomása volt az úgynevezett alkotmányos blokádnak, amelyet Gyurcsány Ferenc március 15-én hirdetett meg. A DK azt szeretné, hogy az Alkotmánybíróság tárgyaljon arról a beadványról, amely szerint az Orbán-kormány az alaptörvényt megsértve a hatalom kizárólagos megragadására törekszik. A DK a következő három hétben is az Ab elé vonul majd azokon a napokon, amikor a testület ülésezik, arra kérve az alkotmánybírókat, hogy tárgyaljanak a Szabadság és Reform Intézet említett beadványáról.

A mintegy kétszáz ember előtt hol szakadó, hol szemerkélő esőben elmondott csaknem negyvenperces beszédében Gyurcsány kijelentette: "csak ott lehet elvenni mindent a szegénytől, a kiszolgáltatottól, ahol nincsenek, akik ez ellen felemelhetnék a szavukat". Célja, hogy felébressze az emberekben a felelősséget, hogy a miniszterelnök ne érvelhessen úgy: lényegében tiltakozás nélkül nyomta le az emberek torkán "mindazt a disznóságot, amit megcsinált velünk, ne nézhessen bennünket gyáva nyulaknak vagy birkáknak".

Az MSZP-sek a Fidesz puha diktatúrájának szekértolóivá válhatnak

Beszélt arról is, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az elmúlt ciklusok kormányzati tévedései, hibái és a jobboldal demokráciaromboló tevékenysége közé. Szerinte azok, akik az ellenzéki oldalon "nyolcéveznek", a Fidesz malmára hajtják a vizet. Az LMP-ről azt mondta: bár az ökopárt nagyrészt az előző kormányok kritikájaként jött létre, a legfontosabb kérdésben, a szabadság és a demokrácia ügyében ugyanazon az oldalon állnak és egymásra vannak utalva, ám ezt az LMP-nek is egyértelművé kell tennie, különben a kormányoldalt segíti.

Gyurcsány Ferenc volt párttársainak, a szocialistáknak azt üzente: akik "megtagadják mindazt, ami 2006 után volt, akik 2006 őszét a Fidesz szemüvegén keresztül látva most mentegetőznek, és nem tudják eldönteni, hogy a köztársaságot védő rendőrök vagy a gyújtogatók oldalán állnak, azok nem a szabad Magyarországot védik, hanem a Fidesz puha diktatúrájának szekértolóivá válhatnak". "El kell dönteniük a szocialistáknak: vagy itt, vagy ott, ebben az ügyben nincs középút" - mondta.

A volt miniszterelnök szólt a DK frakcióalakítási ügyéről is, kiemelve, hogy pártja akkor is határozott ellenfele lesz "Orbán puha diktatúrájának", ha nem hozhat létre képviselőcsoportot. A kormányfőnek pedig azt kívánta, "az legyen a legnagyobb boldogsága", hogy néhány nappal a féléves moratórium lejárta előtt egy házszabály-módosítással sikerült elérnie, hogy a Demokratikus Koalíciónak ne legyen frakciója.