Másfél év alatt 123 rendvédelmi dolgozó bukott le

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Védelmi Szolgálat megalakulása óta 6300 rendvédelmi dolgozót és köztisztviselőt ellenőrzött - írja a Népszabadság. Több reménybeli újoncnak még az előtt véget ért a karrierje, hogy egyáltalán elkezdődött volna.
Vágólapra másolva!

Megalakulása óta, tehát szűk másfél év alatt mintegy 6300 "kifogástalanéletvitel-ellenőrzést" végzett a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a védelme alatt álló országos hatókörű szervezeteknél, döntően az új felvételesek körében - írja a Népszabadság. Összesen 123-an buktak el, közülük 120 reménybeli újonc. Nekik még az előtt véget ért a karrierjük, hogy egyáltalán elkezdődött volna. A lap példaként említi, hogy egy fiatal azért akadt fenn az ellenőrzésen, mert öt éve bolti lopásért elítélték.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a szervezet létrehozásakor nagy felháborodást váltott ki a hír, hogy az NVSZ munkatársai szabálysértések, kisebb bűncselekmények elkövetésével provokálhatják a védett szervezetek tagjait, és így is tesztelhetik, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó előírásokat. Az NVSZ főigazgatója, Bolcsik Zoltán a lapnak azt mondta, a szolgálat felállítása óta megduplázódott a korrupciós kísérletekkel kapcsolatos bejelentések száma, ami szerinte azzal magyarázható, hogy a korrupciós nyomásnak leginkább kitett szervek munkatársai tartanak attól, hogy az NVSZ emberei próbálják megvesztegetni őket, és súlyos következményei lesznek az esetek késedelmes jelentésének.

Megbízhatósági vizsgálatokat elsősorban parancsnoki kezdeményezésre végeznek olyan hivatásosok és köztisztviselők esetében, akik legális jövedelmükhöz képest aránytalanul jobban élnek, sokmilliós autót tartanak fenn, vagy rendszeresen drága utakra fizetnek be.

Az NVSZ jelenleg csaknem húsz olyan embert véd, akit alvilági személyek vagy csoportok azért fenyegettek meg életveszélyesen, mert semmilyen nyomásra nem voltak hajlandók törvénysértést elkövetni, és ezzel súlyos károkat okoztak az adott bűnszervezeteknek - írja a lap.