Hamis tanúzással vádolják Szilvásy Györgyöt

Vágólapra másolva!
Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Szilvásy György egykori titokminiszter ellen a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ügyében folyó nyomozás során - különleges facsemetékkel kapcsolatban - tett vallomása miatt.
Vágólapra másolva!

A Főváros Főügyészség szóvivője hétfőn közölte, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt dr. Szilvásy György ellen büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2010. július 27-én egy, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hűtlen kezelés bűntette miatt indult bűnügyben tanúkihallgatása során az ügy lényeges körülményére nézve valótlan tartalmú vallomást tett.

Szilvásy - a Magyar Televízió Híradójának korábbi beszámolója szerint - állítólag nem fizetett ki harminc facsemetét. Az ügyészségi nyomozók kérdésére azonban akkor azt mondta, kifizette a különleges gesztenyefákat, amelyeket Benedek Fülöp szerzett neki. Az ügyészség szerint viszont Szilvásy György azóta sem fizette ki a facsemetéket.

Korábbi sajtójelentések szerint Szilvásy György a harminc facsemetéről megtalálta a számlát, így bizonyítani tudja, hogy kifizette azokat. A számla azért nem volt nála, mert nem tudta, milyen ügyben akarnak vele beszélni az ügyészek.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrárminisztérium közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, egyebek mellett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt. Az egyik ügyészségi gyanúsítás szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki".

A Fővárosi Ítélőtábla Benedek Fülöpöt egy másik ügyben tavaly márciusban jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt.