A német nagykövetet győzködi a Zöld Pardon

Vágólapra másolva!
Az [origo] úgy tudja, a szórakozóhely vezetősége levélben kért időpontot a német nagykövettől, hogy tisztázzák a szórakozóhely körül kialakult feszültséget. A hegyvidéki önkormányzatnál az [origo]-nak azt mondták, nem történt előrelépés a Zöld Pardon ügyében, a szórakozóhely egyelőre nem nyújtott be hozzájuk fellebbezést az elutasított engedélyek miatt. A Zöld Pardon szervezői viszont gőzerővel azon dolgoznak, hogy minél előbb meg tudjanak nyitni.
Vágólapra másolva!

Levélben kért időpontot a német nagykövettől a Zöld Pardon vezetése, hogy tisztázzák a szórakozóhely körül kialakult feszültséget - értesült az [origo]. A Zöld Pardon azért fordult Matei I. Hoffmann német nagykövethez, mert úgy tudják, hogy az Infopark igazgatója próbált német nagykövetségi kapcsolataira hivatkozva nyomást gyakorolni önkormányzati döntéshozókra, hogy ne nyisson meg a Zöld Pardon.

A Zöld Pardon szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára levélben hívta fel az érintett önkormányzatok polgármestereinek figyelmét arra, hogy a szórakozóhely működése káros hatással lehet a magyar gazdaságra, a német-magyar gazdasági kapcsolatokra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) erre reagálva az [origo]-val azt közölte, hogy március végén kaptak levelet az IVG Hungary Kft-től, amelyben a cég a Zöld Pardon új helyszíne miatti fenntartásait fogalmazta meg. A minisztérium állítása szerint ők állásfoglalás nélkül továbbküldték ezt a levelet az érintett önkormányzatoknak.

Az Index a múlt héten azt írta, hogy "a budapesti német nagykövetség képviselői az elmúlt hetekben minden követ megmozgattak, hogy a magyar politika illetékesei figyelmét ráirányítsák a Zöld Pardon új komplexumának építkezésére."

Ezen a héten még biztosan nem nyit ki a Zöld Pardon (ZP), amely múlt csütörtökre hirdette meg a nyitást a Rákóczi híd budai hídfőjénél lévő területen. A ZP hivatalos blogja szerint az összes koncertet máshol tartják meg.

A Zöld Pardon ügyében eljáró XII. kerületi önkormányzat múlt szerdán utasította el a szórakozóhely építési engedély iránti kérelmét, engedély nélküli építési tevékenység miatt. A Zöld Pardon szervezői szerint azonban ők nem építkeztek illegálisan. Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője az [origo]-nak korábban azt mondta, hogy álláspontjuk szerint a területen általuk felhúzott objektumok nem számítanak épületnek, és nem is engedélykötelesek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A ZP vezetői szerint az általuk jogszerűen bérelt magánterületen elhelyezett konténerek nem építésiengedély-kötelesek, mint ahogyan nem lennének azok a Hajógyári-szigeten vagy a Tabánban sem. "A ZP a rendezvénytartáshoz szükséges szakhatósági engedélyeket egy kivétellel megkapta" - mondta az [origo]-nak Hamza Gergő. A Zöld Pardon vezetősége az Index korábbi cikkére reagált, amelyben azt írták, hogy az Infopark üzemeltetője, az IVG Hungary Kft. ellenzi, hogy a Zöld Pardon a közelükben, a Rákóczi híd budai hídfőjénél épüljön, mert álláspontja szerint a zaj az ott lévő német cégeknek veszteséget okoz.

A Zöld Pardon a különböző programmagazinokban hatalmas kampánnyal hirdette, hogy csütörtökön a Tankcsapda koncertjével nyitják meg a szórakozóhelyet, noha az engedélyezési eljárás még nem ért véget.

A hegyvidéki önkormányzatnál az [origo]-nak azt mondták, nem történt előrelépés a Zöld Pardon ügyében, a szórakozóhely egyelőre nem nyújtott be hozzájuk fellebbezést az elutasított engedélyek miatt. A Zöld Pardon szervezői az [origo]-nak azt mondták, gőzerővel azon dolgoznak, hogy minél előbb meg tudjanak nyitni.