Szinte minden magyar gyerek megy középiskolába

Vágólapra másolva!
Idén a nyolcadikosok 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középiskolába az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint. A maradék 4 százalék számára május 2-a után kezdődik a rendkívüli felvételi.
Vágólapra másolva!

Az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe, a felvettek 73,6 százaléka az általuk megjelölt legelső helyre, 85,9 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn. A hivatal tájékoztatása szerint április 25-éig minden intézmény értesíti a hozzá jelentkező tanulókat a jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról, ezzel lezárul az általános felvételi eljárás. A felvételi eljárásban idén 87 581 nyolcadikos, 6256 hatodikos és 4947 negyedikes tanuló vett részt. (Utóbbiak a hatosztályos, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételizők.)

Akik most nem jutottak be középfokú iskolába, azoknak május 2. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákkal egyeztetéssel történik. Azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, amelyekben a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, az Oktatási Hivatal fogja közzétenni.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás. A kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolákról az általános iskola tájékoztatja a diákot.