Új bérletrendszerről és kórházi államosításról szavaz a parlament

Vágólapra másolva!
Jövő heti kétnapos ülésén szavaz az Országgyűlés az önkormányzati fenntartású kórházak állami átvételéről, és elfogadhatja a kormány új személyszállítási törvényjavaslatát is. A képviselők hétfőn tárgyalják a gyöngyöspatai eseményekről készült bizottsági jelentést, kedden pedig a járások kialakításáról vitáznak.
Vágólapra másolva!

A parlament ülése hétfőn délután egy órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt az interpellációs időszak követi. A határozathozatal során elsőként a kulturális örökség védelméről szóló törvényt módosíthatja a parlament, a változtatással a nagyberuházásokkal összefüggő régészeti feltárások alapvető szabályait írná újra a kormány.

Ezt követi az a zárószavazás, amelynek alapján az önkormányzati fenntartású kórházak állami kézbe kerülnek május elsejével. Az állam így összesen 53 intézménynek válna tulajdonosává, fenntartójává, míg további 14 intézmény esetében magát a szolgáltatót nem venné át az állam, csak az intézmények által az átvett feladat ellátásához bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerülne az államhoz.

Szavaznak az egységes bérletrendszerről is

A képviselők döntenek a kormány személyszállítási szolgáltatásokról szóló javaslatáról is, amelyben egyebek mellett egységes menetrend, valamint jegy- és bérletrendszer bevezetését kezdeményezik. A kabinet a közösségi közlekedés hosszú távú és kiszámítható finanszírozásának megteremtését várja az ellenzék által sokat támadott előterjesztéstől.

A szavazások után az úgynevezett egyenruhás bűnözés folyamatát feltáró eseti bizottság jelentéséről kezdődhet összesen 4 óra 20 perces időkerettel rendelkező általános vita. A kormányoldal és az ellenzék így 130-130 percben fejtheti ki véleményét a testület állásfoglalásáról, amelyek összegzése szerint a Jobbik és a Jobbikhoz köthető szervezetek tudatosan állítottak elő közbiztonságilag instabil helyzetet Gyöngyöspatán. A bizottság szerint az LMP és a hozzá köthető jogvédő szervezetek politikai hisztériakeltésre használták a Jobbik által mesterségesen előidézett társadalmi feszültséget az ország uniós soros elnöki tisztsége alatt.

Megint vitáznak a járásokról

Az előzetes napirend szerint kedden folytatódhat a járások kialakításáról szóló kormányzati javaslat előző héten elhalasztott általános vitája. Emellett sor kerülhet például a szakképzésről szóló törvénymódosítás, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló változtatások általános vitájára, továbbá tárgyalni kezdhetik a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról szóló határozati javaslatot is.