A Fidesz jelöltjei nyerték az időközi képviselőválasztásokat

Vágólapra másolva!
A II. kerületben és Miskolcon is a kormánypártok jelöltjei nyerték a megüresedett önkormányzati képviselői helyekért tartott időközi választásokat. Pesthidegkúton úgy kapott több mint 50 százalékot a fideszes aspiráns, hogy a Jobbik kivételével valamennyi  parlamenti ellenzéki párt a független induló támogatására szólított fel.
Vágólapra másolva!

Kormánypárti képviselő nyerte az időközi önkormányzati képviselő-választást Budapest II. kerületében; a pesthidegkúti 13-as számú egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje, Makra Krisztina a szavazatok 57,06 százalékát (744 voks) szerezte meg a vasárnap esti, egyelőre nem hivatalos eredmény szerint.

Szalai Tibor jegyző, a helyi választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint második helyen a független Berger Antal végzett 32,13 százalékkal (419 szavazat), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Biró Barna lett 10,81 százalékkal (141 szavazat).

Korábban az MSZP, az LMP és a DK is a független jelölt támogatására hívott fel.

Az eredményt a választási iroda vezetője az adatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján ismertette. Az időközi választáson a választópolgárok több mint negyede, 26,3 százaléka jelent meg. A hivatalos eredmény ellen két napig lehet jogorvoslattal élni.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi önkormányzati képviselő, Bándy Péter (Fidesz-KDNP) február 15-i hatállyal lemondott mandátumáról.

A II. kerületi képviselő-testületben Láng Zsolt kormánypárti polgármesterrel együtt - a szabad mandátum nélkül - a Fidesz-KDNP-nek 14, az MSZP-nek három, az LMP-nek két, míg a Jobbiknak egy mandátuma van. Ha a választási eredmény jogerőre emelkedik, a 21 fős önkormányzati testületnek 15 kormánypárti tagja lesz.

A 2010 októberi önkormányzati választáson a 13-as számú választókerületben - 53,83 százalékos részvétel mellett - Bándy Péter az érvényes szavazatok 61,23 százalékát szerezte meg, Nagy Julianna (MSZP) 18,18 százalékát, Melegh Marianna (LMP) 10,86 százalékát, míg a most is versenybe szálló Biró Barna (Jobbik) a voksok 9,73 százalékát.

Szorosabb eredménnyel, de szontén fideszes jelölt nyerte az időközi önkormányzati választást Miskolc 2-es számú választókerületében is. Takács Gáborra 1055-en voksoltak, az MSZP-s Ruskó Zoltán 1029, a jobbikos Körmöci Attila 415, míg a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség jelöltje, Csanádi Béla 99, az LMP-s Emődi Zoltán pedig 62 szavazatot kapott.

A terület 8540 választásra jogosult lakója közül 2685-en mentek el szavazni, 25 cédula érvénytelennek bizonyult.

Miskolc Martin-kertváros és Szirma választókerületében azért írták ki az időközi választást, mert a térség korábbi önkormányzati képviselője, Giákné Bobály Judit (Fidesz-KDNP) tavaly december 26-án elhunyt.