Vádat emelhetnek az illegális abortuszon átesett várpalotai nők ellen

Vágólapra másolva!
A rendőrség a várpalotai abortuszügyben 83 ember, köztük legalább nyolcvan, a gyanú szerint illegálisan elvégzett terhességmegszakításon átesett nő ellen javasol vádemelést - értesült az MTI Hírcentrum.
Vágólapra másolva!

A nyomozást a héten fejezték be, az iratok már az ügyészségen vannak. A várpalotai kórház volt nőgyógyásza mellett a rendőrség vádemelést javasol azok ellen a nők ellen is, akiken az orvos elvégezte a beavatkozást. Az ügyésznek harminc nap áll rendelkezésére, hogy az iratokat megvizsgálja és ennek eredményéhez képest döntést hozzon.

Az ügyészség dönthet úgy, hogy a gyanúsítottak egy részével szemben megszünteti az eljárást vagy próbaidőre elhalasztja a vádemelést. Alkalmazhat megrovást is, de dönthet úgy is az ügyészség, hogy bíróság elé állítja az abortuszügy érintettjeit - mondta Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője az m1 péntek esti Híradó-jában.

A köztelevízió február közepén számolt be arról, hogy a várpalotai kórház egyik orvosa engedély nélküli abortuszokat hajtott végre a helyi kórház műtőjében. A nőgyógyászt tavaly szeptemberben helyezték előzetes letartóztatásba.

A gyanú szerint az orvos a magzatelhajtásért alkalmanként 60 ezer forint körüli összeget kért. Állítólag úgy bukott le, hogy egy terhességmegszakításra jelentkező nő a meghallgatásakor elszólta magát: azt mondta, hogy a legutóbb formaságok nélkül elvégezték rajta a beavatkozást. A nyomozók ezután megnézték a nő kórlapját, így derült ki, hogy az abortuszt a nőgyógyász spontán vetélést követő beavatkozásnak tüntette fel.