Megszívatott autós miatt intette meg a rendőröket az ombudsman

Vágólapra másolva!
Egy mozgássérült kocsija lerrobbant, ezért tilosban állt. A rendőrök megbüntették, a rendőrfőkapitány ezzel egyetért. Az ombudsman szerint inkább segíteni kellett volna neki.
Vágólapra másolva!

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa hivatala csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy egy megbírságolt autós lerobbant, ezért az út szélére kormányozta az autót, és segítséget kért egy túloldalon várakozótól. Ezalatt a rendőrök lefotózták a várakozni tilos tábla alatt álló autót.

A panaszos elmondta a rendőröknek, mi történt, ők azonban nem vették figyelembe a műszaki hibát, pedig a KRESZ szerint a műszaki hibás autóval meg lehet állni a tiltó tábla alatt is.

Az eljáró Vas Megyei Rendőr-főkapitányság határozatában a KRESZ előírásaira hivatkozva büntette meg a gépkocsi tulajdonosát. Az autós fellebbezett, de a felvételek alapján a rendőrség megállapította, hogy semmi sem jelezte a műszaki problémát, valamint a jármű vezetője a beadványához nem csatolt a műszaki hibát kétséget kizáróan alátámasztó számlákat. A következő fellebbezést ugyanilyen indokkal már a Budapesti Rendőr-főkapitányság utasította el.

Szabó Máté a közlés szerint felkereste az országos rendőrfőkapitányt, ő úgy válaszolt, hogy egyetért a bírságot kiszabó határozatban foglaltakkal, és megírta a biztosnak azt is, hogy a közigazgatási eljárás megindításának alapjául kizárólag a szabályszegésről készített fényképfelvételek szolgáltak, egyéb irat az eljárás megindításával kapcsolatosan nem készült. Álláspontja szerint a panaszos fellebbezésében álló műszaki hiba nem szerepel a KRESZ mentesítő esetei között.

Az ombudsman az esettel kapcsolatban kiemelte, hogy a KRESZ a megállási és várakozási tilalom alól felmentést ad, ha műszaki probléma miatt kellett megállni, arról viszont nem rendelkezik, hogy meg kell bírságolni tilos tábla hatálya alatt műszaki okból megálló autóst, ha az nem az úttesten kívül áll meg. Azt az ombudsman jelentésében nem tudta elfogadni, hogy a rendőrség kizárólag fényképfelvételek alapján, bármilyen írásos anyag nélkül szabjon ki határozatot a mozgásában bizonyíthatóan korlátozott gépkocsivezetővel szemben, aki méltánylást érdemlő fogyatékosságban szenved.

Szabó Máté állásfoglalása szerint a rendőrségnek meg kellett volna vizsgálnia a műszaki hiba jellegét, törvényi kötelezettsége szerint pedig felvilágosítást és segítséget kellett volna nyújtania vagy felajánlania egy rászorulónak. Ezek alapján a biztos megkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy töröljék a közigazgatási bírság összegét, és a vizsgálat megállapításai alapján intézkedjen az országosan egységes gyakorlat kialakításáról.