Egy hétig nem lesz koncert a Zöld Pardonban

Zöld Pardon
Vágólapra másolva!
Elmarad a csütörtökre tervezett Tankcsapda-koncert a Zöld Pardonban, mert nem kapták meg a szükséges engedélyeket, a jegyeket visszaváltják. Törölték továbbá az egész első hétre betervezett koncerteket is. A kerület alpolgármestere szerint nem volt más lehetőség a Zöld Pardon ügyében, mint az engedélykérelem elutasítása.
Vágólapra másolva!

A Zöld Pardon elhalasztja az április 19-ei nulladik napot és az első hétre betervezett koncerteket - közölte Hamza Gergő, a Zöld Pardon PR-vezetője csütörtök reggel. Mint mondta, szerda délután hosszasan egyeztettek a Zöld Pardon engedélyéről az önkormányzat jegyzőjével, és mivel egy jogszabály értelmezésében álláspontjaink nem közeledtek, a halasztás mellett döntöttek.

"A rendezvények lebonyolításáért felelős 120 munkatársunk és a Zöld Pardon vezetősége nevében arra kérjük lekötött zenekarainkat, törzsközönségünket, rajongóinkat és pártolóinkat, bármennyire is nem esik jól, vegyék tudomásul ezt a döntést" - mondta Hamza Gergő. Az április 19-ei Tankcsapda-koncertre SMS-ben elővételben eladott jegyeket visszaválják, és a felmerült járulékos költségeit is megtérítik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mégsem nyit csütörtökön a Zöld Pardon. Kattintson a képre a további fotókért!

A szórakozóhely ugyanis csütörtökre hirdette meg nyitóbuliját a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, amely szerdán még sem építésigazgatási, sem rendezvénytartási, sem működési engedéllyel nem rendelkezett. A szórakozóhely üzemeltetői kedd este már hangpróbát is tartottak a területen. A Zöld Pardon a különböző programmagazinokban hatalmas kampánnyal hirdette, hogy csütörtökön a Tankcsapda koncertjével nyitják meg a szórakozóhelyet, noha az engedélyezési eljárás még nem ért véget.

"A gyerek rugdoshatja a padot..:"

A XII. kerületi önkormányzatnak nem volt más választása, mint a Zöld Pardon (ZP) engedélykérelmének elutasítása és a szabálytalan építkezés leállítása - közölte Váczi János (Fidesz-KDNP) alpolgármester a blogján az önkormányzat állásfoglalását.

Az alpolgármester szerint "kikerekedett a szeme", mikor látta, hogy a szórakozóhely az önkormányzatot, illetve a jegyzőt próbálja felelőssé tenni a nyitó koncert elmaradása miatt. "Az a helyzet, hogy kilenc nappal a már korábban meghirdetett Tankcsapda-koncert előtt két cégen keresztül adtak be hozzánk engedélykérelmet, mi pedig azonnal, több, mint tíz pontban hiánypótlásra kértük fel őket. Erre viszont az egyik cégük visszavonta a kérelmét, a ZP-sek pedig közölték, hogy meggondolták magukat, ez szerintük mégsem engedélyköteles. Mivel a másik, nem visszavont kérelem megadására nem voltak meg a jogszabályi feltételek, nem maradt más választásunk, mint a kérelem elutasítása, és a szabálytalan építkezés leállítása" - fogalmazott közleményében az alpolgármester, és hozzátette, hogy a döntésükkel kapcsolatos, jogszabályokkal alátámasztott írásos ellenvéleményt a mai napig nem kaptak a Zöld Pardontól.

"A gyerek rugdoshatja a padot, hibáztathatja a tanárt, de az eredmény ettől nem változik" - írta Váczi János, hozzátéve, hogy a szórakozóhely a fellebbezési eljárásban bizonyíthatja majd az igazát, de az ügy innentől a kormányhivatalhoz kerül át.

A szórakozóhely vezetője szerda este még bízott a nyitásban. Kővári Zsuzsa, a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője az [origo]-nak akkor azt mondta, hogy álláspontjuk szerint a területen általuk felhúzott objektumok nem számítanak épületnek, és nem is engedélykötelesek. Szerinte az önkormányzat érvelése nem állja meg a helyét, nem építkeztek illegálisan, hiszen az ideiglenesen felhúzott objektumok csak szeptemberig lesznek a helyszínen. A rendezvényszervező cég hétfőn vissza is vonta a korábban benyújtott építésigazgatási engedélykérelmet, mivel szerinte arra nincs szüksége. "Mivel visszavontuk a kérelmet, nincs is mit elutasítani" - magyarázta.

Kővári szerint a működési engedély hiánya sem okozhat gondot, hiszen az általuk végzett tevékenység nem engedélyköteles, azt elég bejelenteni az önkormányzatnál. Azt mondta, nemrég tudta meg, hogy csak a dohánytermékek árusítására kell engedély, anélkül viszont el tud indulni a szórakozóhely. A hiányzó tűzoltósági szakvéleményről Kővári azt mondta, hogy az legkésőbb csütörtök reggel a kezükben lesz.

A konténereket nem lehet használni

Hamza Gergő csütörtök reggel megerősítette korábbi álláspontjukat, miszerint az általuk jogszerűen bérelt, magánterületen elhelyezett konténerek nem építésiengedély-kötelesek, mint ahogyan nem lennének azok a Hajógyári szigeten vagy a Tabánban sem. "A ZP a rendezvénytartáshoz szükséges szakhatósági engedélyeket egy kivétellel megkapta" - tette hozzá.

Hamza szerint az önkormányzat jegyzője az utolsó szakhatósági engedély kiadását azzal akadályozta meg, hogy a konténerek használatbavételét megtiltotta. Szerinte így lehetetlenné vált a Zöld Pardon megnyitása, hiszen az irodák, mosdók, raktárak túlnyomó többsége ezekben a konténerekben helyezkedik el.