Szakdolgozatbotrány egy szegedi főiskolán

Vágólapra másolva!
Pénzért vásárolta szakdolgozatát a szegedi hittudományi főiskola egyik vezető tisztviselője - állítja egy internetes blog a tisztviselő feltört e-mailjeire hivatkozva. A blog közzé is tett több állítólagos levelet, például azt, amelyben a katolikus főiskola tanulmányi osztályának vezetője árajánlatot kér a szakdolgozat elkészítésére. A rendőrség nyomoz az ügyben, de egyelőre senki nem erősítette meg a közzétett levelek valóságtartalmát.
Vágólapra másolva!

A rendőrség is nyomozást indított azok miatt az interneten közzétett e-mailek miatt, amelyek egy internetes blog állítása szerint egy szegedi főiskola tisztségviselőjének feltört postaládájából származnak. Az állítólagos levelek többek között arról árulkodnak, hogy a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola hallgatói önkormányzatának (HÖK) alelnöke pénzért vásárolta a szakdolgozatát egy ezzel foglalkozó dolgozatírótól. A gyanúba kevert HÖK-alelnök egyben a főiskola tanulmányi osztályának a vezetője is.

A Galferences című blog névtelenségbe burkolózó készítői a múlt csütörtökön kezdték el feltölteni az internetre a leveleket, amelyeket állítólag a tanulmányi osztály vezetőjének feltört postafiókjából származnak. Az egyik levélben a férfi arról érdeklődik, hogy mennyiért készítene neki egy Nóra nevű szakdolgozatíró 50 oldalas dolgozatot a magyar millenniumi emlékművekről, majd a gyors válaszban 130 ezer forintos árajánlatot kap. Ezen a levélváltáson kívül a blogon közzétették a férfi néhány magánéleti levelezését és olyan leveleket is, amelyeket barátainak és az egyetem vezetésének írt, miután rájött, hogy postafiókját feltörték.

A HÖK-alelnök a blog bejegyzései alapján sok ellenséget szerzett magának a főiskolán. Az interneten közzétették azt a levelet is, amelyben a postaláda állítólagos feltörői megzsarolták. "Megvagy! Sokba telt, mire feltörtük az e-mail címed! Megérte! Ha azt akarod, hogy ne kerüljön nyilvánosság elé, add be a felmondásod és tűnj el" - állt a levélben.

A blog szerzői azt írták, hogy a leveleket az igazság feltárása érdekében teszik közzé, mivel szerintük a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola vezetése "erkölcsileg lenullázódott, évek, hónapok óta bármit megengedhetnek maguknak" - számolt be az ügyről a Délmagyar.hu regionális hírportál. A blogon a kiszivárogtatók komoly vádakat fogalmaznak meg, visszaélésekről beszélnek, amelyekben állításuk szerint a főiskola rektora, egy oktató, a tanulmányi osztály vezetője és a rektor titkárnője is érintett.

Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak megerősítette, hogy az ügyben feljelentés érkezett hozzájuk, de a nyomozás érdekeire hivatkozva semmilyen részletet nem árult el az ügyről. A Délmagyar.hu-nak a Szeged-Csanádi Egyházmegye sajtóreferense azt mondta, hogy a főiskola rektora egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben. Az [origo] kereste a főiskola rektorát, de a rektori titkárságon senki nem vette fel a telefont.

Az MTI szerda délben azt jelentette, hogy a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola közleménye szerint felszólították az amerikai blogfórum üzemeltetőjét az intézményt és vezetését rágalmazó tartalmak eltávolítására, az üzemeltető azonban a felszólításra semmilyen módon nem reagált. Kozma Gábor rektor azt is közölte, a blogon közzétettekkel kapcsolatban a főiskola belső vizsgálatot indított.