Politikai támadást emleget a vesztegetéssel vádolt Wieszt János

Vágólapra másolva!
A volt szocialista politikus ellen vesztegetés miatt még idén januárban emeltek vádat. A perének első tárgyalási napján vallomást nem tett, újságíróknak azt mondta: politikai jellegű támadás áll a közel két éve kirobbant ügye mögött.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának egykori elnöke, Wieszt János elleni per szerdán első fokon a Fővárosi Törvényszéken. A volt szocialista politikust fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, az ügyben érintett két ügyvédet pedig befolyással üzérkedéssel vádolja az ügyészség.

Az első tárgyalási napon vallomást tettek az ügyvédként praktizáló vádlottak, akik azt mondták: nem érzik magukat bűnösnek. Wieszt János csak az eljárás egy későbbi szakaszában kíván vallomást tenni, és a kérdésekre is csak akkor fog válaszolni. A volt szocialista politikus a tárgyalás után újságíróknak annyit mondott, politikai jellegű támadás áll az ügy mögött, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy számára fontos bizonyítékok nem kerültek a bíróság elé. Wieszt János egy korábbi vallomásában manipuláltnak nevezte az ügyben előkerült hang- és videofelvételt. Mint korábban elmondta, kölcsönt vett fel, amit később visszafizetett, így nem követett el bűncselekményt.

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés miatt idén januárban emelt vádat a volt szocialista politikus ellen. Wieszt Jánosról 2010 májusában került fel az internetre egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen több mint kétmillió forintot vesz át borítékban. A felvételt még 2007-ben készítette Gálfi István vállalkozó, aki azt állítja, a politikus azért kérte a kenőpénzt, hogy megvásárolhassa az általa évek óta bérelt üzlethelyiséget, amelynek bérletét fel akarták mondani.

A per júniusban tanúk meghallgatásával folytatódik.