Lecsaphatnak az iskolakerülőkre az iskolaőrök

igazolatlan óra, diákok, iskola, csellengő, iskolakerülő
Vágólapra másolva!
Több törvényt is módosítana a Belügyminisztérium az iskolakerülés visszaszorítása érdekében. A tárca tervezete iskolaőrök alkalmazását engedné meg az iskoláknak, akik betartatnák a házirendet és elcsíphetnék az ellógni készülő diákokat. A rendőrök is beszállhatnának a harcba.
Vágólapra másolva!

A rendőröknek kifejezetten jogot adna az iskolakerülő gyerekek helyes útra terelésére egy Belügyminisztérium (BM) által közzétett jogszabály-tervezet, amely egyúttal a köznevelési törvényt is módosítaná úgy, hogy iskolaőröket állítana az iskolákba.

A tervezet szerint az iskoláknak ezentúl lehetősége lenne iskolaőrt alkalmazni, akinek többek között joga lenne megakadályozni a távozásban a tanítási időben ellógni készülő gyereket. Az őr betartathatná a házirendet, megállíthatná a betolakodókat, és ha az iskola területén bűncselekményen kapna rajta valakit, akkor elfoghatná. Sőt, akár nmég testi kényszert is alkalmazhatna vele szemben - igaz, erről az igazgatónak azonnal jelentést kellene tennie, hogy az kivizsgálhatja az eljárása jogszerűségét.

A BM terve a köznevelési mellett a rendőrségi törvényt is módosítaná: ebben új elemként jelenne meg a rendőrök joga, hogy az iskolakerülők ellen fellépjenek. Eszerint ha a rendőrök elcsípnek egy diákot, aki igazolás nélkül van távol a tanítástól, akkor visszakísérhetnék oda, vagy szólhatnának az igazgatónak, és útnak indíthatnák az intézménybe.

A tervezethez várja a véleményeket a BM.

Egy iskolakerülők elleni korábbi rendőri akcióról készült riportunkat itt olvashatja el.