Tizenkét éves gyilkosság miatt nyomoz újra az NNI

Vágólapra másolva!
Újrakezdi a nyomozást egy 12 évvel ezelőtt történt gyilkossági ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az akkor 15 éves Csonka Katalin meggyilkolásáról ugyanis új információkhoz jutottak: most került elő - Olaszországban - egy körözött férfi, aki 2000-ben a gyilkosság helyszíne, egy újpalotai kiserdő környékén élt hajléktalanként. Egymillió forintos nyomravezetői díjat kap az, aki segít az NNI-nek.
Vágólapra másolva!

Újra nyomozni kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy 2000-ben történt gyilkosság miatt, amelyben egy 15 éves újpalotai kislány, Csonka Katalin halt meg. Az NNI azért tett közzé ismét felhívást, kérve az ügy felgöngyölítésében a lakosság segítségét, mert új információk váltak ismertté az ügyben - mondta az [origo]-nak Bartha László, az NNI szóvivője. Egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűztek. A gyilkosság nem évül el - jegyezte meg Bartha.

A 15 éves Csonka Katalin 2000 év végén egy reggel kutyát sétáltatni indult el otthonából, de ő nem tért vissza a lakótelepi házba, csak a kutyája. Néhány hétig hiába keresték, majd egy környékbeli férfi talált rá a holttestére egy, a lakótelephez közeli kiserdőben. A vizsgálatok szerint az nem volt biztos, hogy megerőszakolták, de az igen, hogy meggyilkolták. A gyilkost eddig hiába keresték.

Az NNI most vette át a már többször félbehagyott ügyet. Azért melegítették fel, mert megkerült egy régóta keresett férfi, akinek köze lehetett a gyilkossághoz. A nyomozók szerint nem kizárt, hogy a lány ismerte későbbi gyilkosát.

Mint az az MTV Kékfény című műsorának hétfői adásában elhangzott, a rendőrség eredetileg két lehetséges verziót állított fel: az egyik forgatókönyv szerint a lehetséges tettes egy olyan férfi volt, aki hajléktalanként élt a környéken 2000-ben. A nyomozás azt is kiderítette, hogy ugyanabban a kiserdőben több nemi erőszak és gyilkosság is történt már. Az ott lakó hajléktalan férfit nem tudták kihallgatni, mert eltűnt, most viszont Olaszországban előkerült: több erőszakos bűncselekmény miatt körözték. A férfi tagadja, hogy ő ölte volna meg a 15 éves lányt, de a Kékfénynek nyilatkozó rendőrtiszt, Balotai Attila, az NNI bűnügyi főosztályának osztályvezetője azt mondta, azért nem zárják ki ezt a verziót.

A másik felállított teória egy telefonfülke körül forog. A lány eltűnése után ugyanis - derült ki a Kékfény adásából - a lakás kapott egy furcsa telefonhívást, amelyet - mint utóbb kiderült - egy közeli telefonfülkéből indítottak. Ezt a telefonfülkét akkoriban gyakran használták a környékbeli fiataloknak kábítószert áruló dealerek, és a drogkereskedőkkel a lánynak is volt kapcsolata, ahogy sok lakótelepi gyereknek. Ők azóta felnőttek, de az NNI szeretné felkutatni őket.