Vágólapra másolva!
Az átmeneneti rendelkezések az alaptörvény részét képezik - így módosítaná Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tavaly áprilisban elfogadott új alaptörvényt. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatná az átmeneti rendelkezésekről szóló törvényt, amelyet az ombudsman is kifogásolt.
Vágólapra másolva!

Magyarország alaptörvényének első módosítása - ezzel a címmel nyújtott be törvényjavaslatot kedd este Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A javaslat szerint a jövőben a tavaly decemberben elfogadott úgynevezett átmeneti rendelkezésekről szóló törvény is az alaptörvény részét képezné.

Ez a jogszabály rendelkezik arról például, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Emellett a törvény rögzíti, hogy a költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, illetve, hogy a legfőbb ügyész döntése alapján bármelyik bíróságon vádat emelhet az ügyészség. Szintén az átmeneti rendelkezésekről szóló jogszabályban szerepel, hogy a jegybank összevonható a pénzügyi felügyelettel. Matolcsy György ezt a részt hatályon kívül helyezné.

Az indoklás szerint a javaslat megerősíti azt "eddig is rögzített tényt, hogy az alkotmányozó hatalom által megalkotott átmenti rendelkezések alaptörvény-erejűek, és az alaptörvény részét képezik". A nemzetgazdasági miniszter szerint ezentúl az alaptörvény is expliciten kimondja, hogy az átmeneti rendelkezések alaptörvény-erejűek.

Az átmeneti rendelkezéseket néhány hete Szabó Máté ombudsman kifogásolta. Szerinte súlyosan sértik a jogállamiság elvét, értelmezési problémákat okozhatnak és veszélyeztetik a jogrendszer egységét és működőképességét, ezért az Alkotmánybírósághoz Alkotmánybíróságtól kérte annak vizsgálatát, hogy az átmeneti rendelkezések megfelelnek-e az alaptörvényben lefektetett jogállami követelményeknek. Ha Matolcsy módosító indítványát a parlament kétharmados többséggel elfogadja, az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja semmiképp az átmeneti rendelkezéseket.