Kimaradt a titoktartás az ügyvédi eskü szövegéből

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman a szaktárcához fordult az ügyvédi eskü új szövege miatt, mert szerinte az nem jogállami. Az alapvető jogok biztosa például azt kifogásolja, hogy kimaradt a szövegből a kötelező titoktartásra vonatkozó kitétel.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman szerint nem jogállami az ügyvédi eskü új szövege, ezért a szaktárcához fordult, hogy felvesse a törvénymódosítás lehetőségét - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden. Az ombudsman megállapította, hogy "az új szabályozás a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével, valamint a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggésben visszásságot okoz. Egyúttal kezdeményezte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fontolja meg az ügyvédekről szóló törvény módosítását" - tartalmazza a közlemény.

Szabó Máté többek között kifogásolja, hogy kimaradt az ügyvédi esküből a titoktartásra vonatkozó kitétel, ugyanakkor az új szöveg alapján az ügyvédnek ügyfelével be kell tartatnia a jogszabályokat, miközben erre sem joga, sem lehetősége nincs. Az ügyfél és a közösség érdekére való hivatkozás azonos súlyú az új esküszövegben, holott az ügyvéd hivatásszerűen a magánfelet kell, hogy képviselje, hiszen a jogrendszerben az ügyvédség ellensúlyt jelent az állami hatalommal szemben - érvel közleményében az ombudsman.