12 évet kapott a nevelt lányával 6 éven át erőszakoskodó férfi

Vágólapra másolva!
Jogerősen 12 év fegyházra ítélték azt a dévaványai férfit, aki éveken át többször megpróbálta megerőszakolni a nevelt lányát, és rettegésben tartotta egész családját. Amikor először próbálkozott, a kislány nyolcéves volt.
Vágólapra másolva!

Több ponton megváltoztatta az első fokon született ítéletet a Szegedi Ítélőtábla egy dévaványai férfi erőszakos közösülés miatt indult ügyében, az eredetileg kiszabott 12 éves fegyházbüntetésen azonban nem változtatott - közölte a Szegedi Ítélőtábla. Az indoklás szerint a vádlottra első fokon kiszabott 12 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás az elkövetett cselekménnyel arányos büntetés, lényeges csökkentésére a Szegedi Ítélőtábla nem látott semmilyen indokot. Az ítélet jogerős.

A vádlott, Rózsa Attila Gyula 1996 végétől élt együtt élettársával, három közös gyerekük szeretett, és gondoskodtak az asszony 1995-ben született kislányáról is. A gyakran részegen hazaállító férfi agresszívan viselkedett, rendszeresen bántalmazta élettársát, gyakoriak voltak a veszekedések. A nevelt lánya ezek miatt tartott a férfitól - olvasható a bírósági közleményben.

2003 nyarán egy nap ittasan ért haza a dévaványai házba a férfi, felébresztette az akkor nyolcéves nevelt lányát, kivezette a műhelybe, ahol levetkőztette, és megpróbálta megerőszakolni a védekező kislányt. Ekkor ért haza az édesanya, emiatt a vádlott elengedte a sértettet. Miután az anya meggyőződött arról, hogy élettársa nem tudta megerőszakolni a kislányt, nem tett további lépéseket, a közlemény szerint azért, mert félt a szégyentől, és nem volt hová költözniük.

A vádlott ezután egy évig nem próbált közeledni a lányhoz, de 2004 és 2009 között körülbelül 15 alkalommal próbált meg erőszakosan közösülni vele - vagyis részben még azelőtt, hogy a kislány betöltötte volna a 12. évét. Mindig olyankor próbálkozott, amikor az anya nem volt otthon, de olyan is volt, hogy áthívta a kislányt a saját, dévaványai házába, hogy meg ne zavarják. Négy-öt alkalommal, különböző ígéretekkel sikerült is rávennie a kislányt, hogy lefeküdjön vele, de - a közlemény szerint - ez "ténylegesen nem történt meg".

2010. május elsejének éjjelén szintén részegen ment haza a férfi. Nem volt kulcsa, de az élettársa ajtót nyitott neki. Előbb kiabált az asszonnyal, majd megverte, és megütötte a nevelt lányát is, aki megpróbált közéjük állni. Elővett egy kést, az asszony torkához nyomta, és megfenyegette, hogy megöli. Ezután pedig közölte vele, hogy elviszi a tanyájára az egyik közös gyermeküket és felakasztja. El is hagyta a kisfiúval a házat - a nő ekkor hívta a rendőrséget.

Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság tavaly novemberben bűnösnek mondta ki a most 39 éves Rózsa Attila Gyulát erőszakos közösülés, kétrendbeli testi sértés és zaklatás miatt, és ezért 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott és védője fellebbezett az ítélet ellen, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az ítélőtábla az ügyben folytatólagosan elkövetett erőszakos közösülést és tettlegesen elkövetett becsületsértést is megállapított.