Vágólapra másolva!
Az LMP után az MSZP is úgy döntött, hogy nem vesz részt az államfő megválasztásában. Mesterházy Attila, a párt elnöke azzal indokolta döntésüket, hogy Áder János európai parlamenti képviselő személyében egy pártpolitikus a kormányoldal jelöltje.
Vágólapra másolva!

A pártelnök-frakcióvezető azt mondta: az MSZP-frakció tagjai a szavazólapokat sem veszik fel a várhatóan május 2-i elnökválasztáson. Hozzátette, megítélésük szerint Schmitt Pál jelölése után Orbán Viktor ismét téves személyi döntést hozott, amikor nem vette figyelembe az emberek többségének akaratát, és egy pártok fölött álló, szuverén személyiség helyett egy pártpolitikust jelölt államfőnek.

Arra a felvetésre, hogy 2005-ben az MSZP Szili Katalint jelölte köztársasági elnöknek, Mesterházy Attila úgy reagált: pártja március végi kongresszusán ezt hibának minősítette, véleménye szerint az akkori házelnök jelölésekor rosszul mérték fel a helyzetet, így lehetett Sólyom László, az ellenzék jelöltje az államfő. Szerinte azonban az elnöki tekintély helyreállítása miatt most még inkább fontos lenne a pártpolitikától független államfő megválasztása.

Az LMP hétfőn jelentette be, hogy nem vesz részt az államválasztásban.