Fideszes játéknak tartja, ezért kihagyja az államfőválasztást az LMP

Vágólapra másolva!
Mondvacsinált eljárás az államfő megválasztása, amiben az LMP nem vesz részt - közölte hétfőn Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője. Orbán Viktor a kormánypártok esti frakcióülésén mondja meg, kit jelöl államfőnek a lemondott Schmitt Pál helyett. Az utód várhatóan Áder János lesz.
Vágólapra másolva!

Az LMP nem vesz részt a várhatóan jövő hétfőn esedékes államfőválasztásban, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja - jelentette be hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője. Jávor azt mondta, habár hivatalosan még nem megerősített, de az LMP már kész tényként kezeli, hogy a Fidesz képviselőcsoportja Áder János európai parlamenti képviselőt jelöli. Azt mondta, hogy a köztársasági elnök megválasztása "kizárólag a Fideszen belüli játékokról [...], stratégiázásról, taktikázásról szól".

Jávor szerint Áder János jelölése annak a bizonyítéka, hogy a Fidesz tovább folytatja annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek legfontosabb célja a "közjogi intézmények pártpolitikai megszállása".

Jávor kijelentette, hogy Áder János nevéhez köthető az elmúlt évek "leggyalázatosabb törvényei közül kettő", a választási törvény és az igazságszolgáltatásra vonatkozó jogszabály. Szerinte ezeket a törvényeket egy magára valamit is adó köztársasági elnöknek alkotmányossági aggályok miatt vissza kellett volna utalnia a parlamentnek. Kifogásolta azt is, hogy - mint mondta - a Fidesz kísérletet sem tett arra, hogy érdemben egyeztessen az államfőjelölésről az ellenzékkel.

Morog az MSZP és a Jobbik is

Bár sajtóhírek biztosra veszik Áder János jelölését, az MSZP mindaddig bízik abban, hogy a Fidesz-KDNP-frakció nem pártpolitikust javasol államfőnek, amíg nincs ezzel ellentétes hivatalos közlés - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: azt reméli, hogy a kormánypártok esti frakcióülésük előtt meghallják az emberek többségének véleményét, és nem pártkatonát, hanem az államfői tisztség méltóságát visszaszerezni képes, köztiszteletben álló személyiséget jelölnek köztársasági elnöknek.

A Jobbik szerint "nyílt titok", hogy Áder János lesz a Fidesz-KDNP köztársasági elnök-jelöltje és így az új államfő, azonban az ellenzéki párt szerint Áder "ízig-vérig pártember", így semmilyen garanciát nem látnak arra, hogy köztársasági elnökként ne a Fidesz pártérdekeit szolgálja - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán a Jobbik alelnöke. A Jobbik álláspontja szerint Schmitt Pál lemondásának körülményeivel olyan mértékben veszítette el az államfői intézmény a hitelét, hogy ennek a helyreállítására az egyetlen lehetőség a nép általi közvetlen választás lett volna. Balczó Zoltán hozzátette: egy "közbülső lehetőség" lehetett volna egy olyan jelölt állítása, akit a kormánypártokon kívül más frakció is támogatni tudna, ez a lehetőség azonban Áder János esetében nem áll fenn.

Lázár: Nem biztos, hogy lesz döntés

Az államfőjelölt személyéről várhatóan még nem születik döntés a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfő esti ülésén - mondta Lázár János fideszes frakcióvezető hétfőn. Lázár a kormánypárti képviselőcsoportok hétfő délelőtti ülése utáni sajtótájékoztatón közölte, hétfő 20 órára hívta össze a frakciószövetség következő ülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök elmondja értékelését a köztársasági elnök lemondása után kialakult helyzetről, és javaslatot tesz "a helyzet megoldására". Ez jelenteni fog menetrendet, lebonyolítási rendet és "nyilvánvalóan személyi kérdések is szóba fognak kerülni" - fogalmazott Lázár János.

Arra a kérdésre, hogy Áder János európai parlamenti képviselő elfogadta-e a felkérést, azt mondta: érdemes lenne tőle megkérdezni, és türelmet kért az esti frakció ülésig. Lázár azzal indokolta, hogy a hétfő esti frakcióülésre nem hívták meg Áder Jánost, hogy ha meghívnák, az azt jelentené, hogy Áder a jelölt. Azt nem tudom megmondani, hogy ő-e a jelölt, mert még nem történt meg jelölési a procedúra, és a kormányfőt nem hallgatta meg a frakció - mondta.