A fiatalok elzárását támadja az ombudsman az Alkotmánybíróság előtt

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek tartja az alapvető jogok biztosa, hogy az új szabálysértési törvény is lehetőséget ad 18 év alattiak elzárására. Szabó Máté szerint ez szükségtelenül korlátozza az érintett gyerekek alapjogait, és ellentétes nemzetközi egyezményekkel is.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordul Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a vasárnap hatályba lépett új szabálysértési törvény miatt - közölte az ombudsman hivatala. A biztos szerint ugyanis az alaptörvénnyel és az ENSZ gyermekjogi egyezményével is ellentétes az a rendelkezése, amely a fiatalkorúak esetében is lehetővé teszi az elzárás, illetve a szabálysértési őrizet elrendelését.

A közleményben az ombudsman hivatala emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés még 2010 augusztusában törölte a szabálysértési törvényből azokat a passzusokat, amelyek fiatalkorúak esetében tiltották az elzárás kiszabását. Az ombudsman három hónappal később, novemberben azt állapította meg, hogy a gyermekek gondoskodáshoz és védelemhez, valamint személyes szabadsághoz való jogával ellentétes a szabálysértési törvény módosítása, amely azt is megengedi, hogy a rájuk kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák.

A biztos ekkor a visszásság orvoslására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, aki szerint viszont elzárás nélkül a hatóságok eszköztelen lennének a fiatalkorú elkövetőkkel szemben. Az elzárás a miniszter állítása szerint hozzájárul a fiatalok személyiségének pozitív formálásához. A választ az ombudsman nem fogadta el, a belügyminiszter ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az új szabálysértési törvény megalkotásakor a szaktárca a tapasztalatok figyelembe vételével átgondolja a fiatalkorúak elzárására és az őrizetbe vételre vonatkozó szabályokat.

A vasárnaptól hatályos új szabálysértési törvény azonban - az ombudsmani aggályok ellenére - továbbra is fenntartja a fiatalkorúak esetében az elzárás és a pénzbüntetés elzárásra változtatásának, valamint a szabálysértési őrizet elrendelésének lehetőségét is. Szabó Máté szerint a helyzet ellentmondásosságát szemlélteti, hogy közérdekű munkára csak 16 év felettieket lehet ítélni, viszont egy 14 év feletti gyermekkel szemben minden további nélkül elzárás szabható ki.

Mivel a visszás helyzet megoldására a jogalkotó nem tett lépéseket, a biztos kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a szabálysértési törvény felülvizsgálatát. Szabó Máté indítványában részletesen kifejti, hogy a törvényalkotó által bevezetett, és az új szabálysértési törvényben is fenntartott koncepció nem egyeztethető össze sem az alaptörvénynek a gyermekek jogai védelméről szóló rendelkezéseivel, sem pedig Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a Gyermekjogi Egyezmény több cikkét.

Az ombudsman ismételten felhívta a figyelmet, hogy a 18 évnél fiatalabb személyek szabálysértési eljárásában a rövid időtartamú szabadságelvonás alkalmazása szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az érintett alapjogait. Az alapvető jogok biztosa azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a szabálysértést elkövető fiatalkorúakkal szembeni elzárás, illetve szabálysértési őrizet lehetőségét tartalmazó rendelkezéseket.