Átépítik az életveszélyes kerékpársávot az Andrássy úton

Vágólapra másolva!
Átépítik a kerékpársávot a budapesti Andrássy út egész vonalán - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A kerékpárosok által sokat kritizált kerékpársáv átkerül a parkoló autók és a forgalom közé, és így sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés a főúton. A munkát hétfőn kezdik, az átépítés május közepéig tart majd.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású átalakítást kezdenek hétfőn a budapesti Andrássy úton, ahol új helyre kerül az eddig életveszélyes kerékpársáv. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a május közepéig tartó munka során a kerékpársáv és a parkolósáv gyakorlatilag helyet cserél, és így sokkal biztonságosabbá válik az úton a kerékpáros közlekedés.

Az Andrássy úton található kerékpársáv kialakítását évek óta kritizálták a kerékpáros-szervezetek, mivel az a járda és a parkoló autók között fut. A kerékpárosokra így rendszeresen rányitották az ajtót a parkoló kocsikból a járda felé kiszálló utasok, az éles ajtókkal való nagy sebességű ütközés pedig akár halálos baleseteket is okozhatott. A másik gondot az okozta, hogy mivel a kerékpárosok a parkoló kocsik takarásában hajtottak, az Andrássy útról jobbra kanyarodó kocsik sokszor nem vették észre a velük párhuzamosan érkező kerékpárt, és így gyakran ütköztek velük.

"A kerékpársáv jelenlegi kialakítása sok jogos kritikát kapott az autósok és a kerékpárosok részéről" - írta vasárnapi közleményében a BKK, hozzátéve: az új forgalmi rend célja, hogy a jobbra kanyarodó autók és biciklisek többé ne veszélyeztessék egymást, a kerékpáros közlekedést ne akadályozzák parkoló vagy rakodó autók, ne kerüljenek a kukák rendszeresen a kerékpársávra, és a parkoló autókból kiszállók is nagyobb biztonságban legyenek. A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv is kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók többé ne okozzanak balesetet - írták.

A felújításnak köszönhetően a teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv is, utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a BKK szerint a forgalombiztonságot szolgálja, több más európai városban is így jelölik a kerékpársávot.

Az átépítés 2012. április 16-án, hétfőn kezdődik, és várhatóan május 13-án, vasárnap ér véget. A felújítás négy szakaszban történik majd, a kivitelezést a BKK Közút saját kapacitásaival végzi el. Az érintett szakaszokon a munkavégzés idején tilos lesz a parkolás - közölte a BKK.