A piti tolvaj is veszélyes a társadalomra

lopás, áruházi lopás, rablás, videokamerás megfigyelőrendszer
Vágólapra másolva!
Vasárnaptól tilos utcán élni, a börtönöknél mutogatni, és a kutyákat kóricálni hagyni. A szabálytalankodók százezres pénzbírságokat, de közmunkát is kaphatnak. Aki sem fizetni, sem dolgozni nem akar, az akár hatvan is napra fogdába kerülhet.
Vágólapra másolva!

Vasárnaptól akár 60 nap elzárást, 180 óra közérdekű munkát vagy 300 ezer forintos pénzbüntetést is ki lehet szabni a különféle szabálysértések elkövetőire, hatályba lép ugyanis az új szabálysértési törvény, amellyel az volt a kormány célja, hogy gyorsabban és szigorúbban léphessenek fel a "csekélyebb fokban veszélyes cselekményekkel" szemben is.

A törvény részét képezi a közlekedési szabálysértések új szabályozása is, erről az [origo] Autó rovatának összeállításában olvashat részletesen.

Az új törvény alapján nem csak attól lesz szabálysértés valami, hogy azt a törvény szerint büntetni kell, hanem attól is, hogy "veszélyes a társadalomra". Mostantól csak törvény állapíthat meg új szabálysértést, önkormányzati rendelet nem, ennek megfelelően a jövőben nem is az önkormányzatok, azaz a jegyzők, hanem a járási hivatalok fogják intézni a szabálysértési ügyeket. A járási hivatalokat egyelőre csak tervezik, amíg nem alakítják meg őket, addig a megyei kormányhivatalok kihelyezett emberei fogják elvégezni ezt a munkát.

Kitilthatják a tolvajokat az áruházakból

A törvény a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezerre emeli az úgynevezett szabálysértési határértéket, vagyis az ennél kisebb értékű lopás, sikkasztás és orgazdaság is szabálysértésnek számít, nem bűncselekménynek, így gyorsított eljárásban lehet pénzbírságra vagy elzárásra ítélni az elkövetőket. Újdonság, hogy a jövőben nemcsak sporteseményekről lehet kitiltani valakit, hanem az áruházi tolvajnak is meg lehet tiltani, hogy legalább fél évig betegye a lábát abba a bevásárlóközpontba, ahonnan lopott.

Az úgynevezett tulajdon elleni szabálysértések mellett a törvény még hét másik szabálysértést sújthat elzárással: a magánlaksértést, az önkényes beköltözést, a távoltartó végzés szabályainak megszegését, a rendzavarást, a garázdaságot, a "közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzését" és a "feloszlatott egyesület tevékenységében való részvételt". A két utóbbi cselekmény egyértelműen a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda, illetve az abból kinőtt Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységét hivatott megakadályozni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Eltakart arcú futballszurkolók - mostantól elzárásra is ítélhetik őket

A kormány szándéka szerint a radikális politikai megmozdulások, illetve a futballhuligánok elleni fellépést segítheti az is, hogy a törvény kiegészíti a korábban csak az utcai verekedésre, illetve veszélyes eszközök birtoklására vonatkozó rendzavarás szabálysértésének meghatározását: az is elköveti, aki egy tüntetésen vagy focimeccsen eltakarja az arcát, lehetetlenné téve, hogy a rendőrség azonosítsa.

Bűnbánók a helyszínen is fizethetnek

A szabálysértések általános szankciója továbbra is a pénzbírság, amelynek legkisebb összegét ötezer, a legmagasabbat 150 ezer forintra emeli a törvény. Az elzárással is sújtható szabálysértések esetében azonban ennek dupláját, 300 ezer forintot is ki lehet szabni. A korábbi törvénnyel szemben az új jogszabály nem határozza meg az egyes szabálysértések felső határát. Az elzárással is fenyegetett szabálysértések kivételével nem lesz kötelező az elkövető meghallgatása sem, ha egyértelmű az ügy, a hatóság e nélkül is határozhat.

A törvény ugyanakkor arra törekszik, hogy a lehető legtöbb szabálysértést úgynevezett helyszíni bírsággal el lehessen intézni: ha az elkövető elismeri, hogy hibázott, az intézkedő hatóság - ez lehet rendőr, közterület-felügyelő, de bizonyos esetekben akár a halőr is - a kezébe nyomja a csekket, amelynek befizetésével le is zárul az ügy. A helyszíni bírság összege ötezertől 50 ezer forintig terjedhet, de egy sor, főleg közlekedési szabálysértésnél a törvény kizárja a mérlegelést, fix összeget kell befizetni.

A helyszíni bírság megduplázódik, ha valaki hat hónapon belül másodszor is olyan szabálysértést követ el, amelyre kötelező összegű büntetést írtak elő, harmadik vagy további visszaesés esetén pedig a bírság összege megtriplázódik. Ez azt jelenti, hogy első alkalommal 50 ezer forintot kell fizetnie annak, aki például jogosítvány nélkül vezet, de ha fél éven belül másodszor is rajtakapják, már százezer forint lesz a büntetés, harmadszor pedig 150 ezer.

Dolgozz, vagy üld le!

Az új szabályozás önálló büntetésként bevezeti a közérdekű munkát, amelyet legalább hetente egyszer, szombatonként kell majd ledolgozni. A közérdekű munka csak arra szabható ki, aki kifejezetten vállalja ezt. Nehezítés, hogy a munkahelyet nem kötelező az elkövető lakóhelyén kijelölni, hanem attól akár egyórányi buszútra is lehet.

A törvény szerint a pénzbírságot is le lehet dolgozni - hat óra munka ötezer forintnak felel meg -, azonban ez fordítva is működik: ha az elkövető meggondolja magát, a munkából még hátra levő részt megváltja pénzben. Annak viszont, aki sem dolgozni, sem fizetni nem akar vagy nem tud, elzárássá változtatják a büntetését: minden egyes fogdában töltött nap ötezer forintot ér.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vasárnaptól szabálysértés lesz az utcán élni

Így kerülhetnek börtönbe azok a hajléktalanok, akiket a törvény egyik legvitatottabb része súlyosan érint: a jogszabály szerint ugyanis szabályt sért, aki életvitelszerűen él közterületen. Aki az utcán él, és itt tartja személyes holmiját is, arra a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, amely legfeljebb 50 ezer forint lehet. Ha a hajléktalan nem tudja befizetni, ledolgozhatja közérdekű munkában, vagy a bíróság elzárássá változtatja. A hajléktalanok csak akkor mentesülhetnek a büntetés alól, ha az adott önkormányzat nem tart fenn hajléktalanszállót.

Kukázni szabad, mutogatni nem

Kikerült ugyanakkor a törvényből a kukázás tilalma. Az eredetileg elfogadott törvényben még az szerepelt, hogy köztisztasági szabálysértést követ el, aki "hulladékot vesz el" a kukából, de ezt egy kedden elfogadott, az eredeti jogszabályt számos pontos módosító törvény felülírta. Ennek az az oka, hogy időközben az Alkotmánybíróság egy önkormányzati rendelet ügyében kimondta: nem lehet megtiltani és büntetni a kukázást.

Új szabálysértés viszont a "veszélyeztetés kutyával", amelyet az követ el, aki kóborolni engedi a kutyáját, természetvédelmi területen elengedi, buszon vagy villamoson póráz és szájkosár nélkül szállítja az állatot, esetleg beviszi magával élelmiszerboltba, fürdőbe vagy játszótérre. Felmentést a szabály alól csak a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutya kap. Szabálysértést követ el az is, aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez a kapun a harapós kutyára figyelmeztető táblát.

Egy speciális problémára reagál a "büntetés-végrehajtási intézet környezetének megzavarása" elnevezésű szabálysértés bevezetése. A börtönök közelében, különösen a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Venyige utcai épülete előtt gyakran lehetett látni, hogy a rokonok levegőbe írt betűkkel vagy kiabálással kommunikálnak a fogvatartottakkal. Az új szabálysértési törvény szerint ez már tilos, és pénzbírságra számíthat az, akit a rendőr rajtakap. Ezt már korábban is tervezte a Belügyminisztérium, de akkor az [origo]-nak az érintettek azt mondták, nem riasztja el őket a bírság. Bár a szabálysértési törvényben eddig nem szerepelt ez a szabálysértés, cikkünk megjelenése utána a BVOP jelezte, hogy már tavaly március óta tilos a mutogatás a börtönöknél