Nincs döntés az esztergomi költségvetésről

Vágólapra másolva!
A pénteki képviselő-testületi ülésen sem született döntés a hiányzó több mint egymilliárd forintról, így továbbra sincs érvényes költségvetése Esztergomnak. A kormány csütörtökön függesztette fel a városnak járó ötvenmillió forint normatív állami támogatás kifizetését.
Vágólapra másolva!

Kétórás indulatos vita után pénteken Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere elnapolta a helyi képviselő-testület ülését, amelyen arról kellett volna dönteni, hogy miből fedezzék a polgármester által törvénytelenség gyanúja miatt alá nem írt költségvetési rendeletben foglalt 1,1 milliárd forint hiányt. A pénzre az állam által átvett intézmények városi finanszírozása miatt lenne szükség.

A polgármester a vitában többször kijelentette, hiába fogadták el korábban hiánnyal a költségvetést, azt az aljegyző törvényességi észrevétellel látta el, ő pedig nem a megfelelő helyen írta alá. Leszögezte, az államháztartási törvényt sérti, hogy úgy alkotott költségvetést a testület, hogy a hiány forrását nem jelölte meg. Ha a képviselők megjelölik a hiány fedezetét, a rendeletet érvényes módon aláírja - tette hozzá Tétényi Éva.

Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője a vita alatt szintén többször ismertette azt az álláspontját, hogy a polgármesternek nincs joga a testület intézkedéseit felülbírálni. Megemlítette, hogy a költségvetési adatszolgáltatás tavalyi elmaradása miatt az április normatívát felfüggesztették, és költségvetés nélkül az állam a további finanszírozást is befagyaszthatja, illetve érvényes büdzsé nélkül a város működésképtelenné válhat.

Az esztergomi politikai helyzetről szóló cikkeinket itt olvashatja.