Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda Kocsis István, a  Magyar Villamos Művek és a BKV egykori vezérigazgatója, és további hat személy, köztük Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. A rendőrség szerint több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a céget.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója és több, a céggel korábban kapcsolatban álló vállalkozó, így Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen is - értesült az MTI Hírcentrum pénteken. Az m1 Híradójában elhangzott információk szerint a nyomozásban érintett Szász András is, aki a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgató berendezéseket szállított. Az NNI összesen hét ember ellen javasol vádemelést bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Kocsis István, a Magyar Villamos Művek és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója az NNI szerint több mint 15 milliárd forinttal károsította meg a villamos műveket. Kemenes Csaba, az MVM jogi képviselője a híradónak azt mondta, a cég kártérítési igényt érvényesít mindazokkal szemben, akikről bebizonyosodik, hogy vagyoni hátrányt okoztak a társaságnak. Azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult, a cég mindenben együttműködött a hatóságokkal.

Molnár Marcell, Kapolyi László ügyvédje a hírműsornak azt mondta, korainak érzi az iratismertetést, és ügyfele álláspontja az, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el. Az MTI szerint az NNI Gazdaságvédelmi Főosztálya a villamos művek még további három-négy korábbi ügyletét vizsgálja, ezekben még tart a nyomozás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya három évig nyomozott a Magyar Villamos Művek gazdálkodása ügyében, a 2006 és 2008 közötti üzletkötéseket vizsgálták. Nyolc ügylet miatt nyolc ember ellen indult büntetőeljárás. A nyomozó iroda januárban hallgatta ki Kocsis Istvánt gyanúsítottként. Az MTI Hírcentrum korábbi értesülései szerint a rendőrség azt gyanítja, Kocsis István az MVM Zrt. vezérigazgatójaként 2008-ban az igazgatóság megkerülésével tanácsadói szerződést kötött egy osztrák céggel egy új szerbiai erőmű építésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére. A szerződés alapján a vállalkozó egy mindössze néhány oldalból álló ismertető anyagot adott át az MVM-nek. Az ügyről itt olvashat bővebben.