Létrán csúszkálva kereste szakdolgozatát Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem találta meg egyetemi szakdolgozatait Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki Schmitt Pál plágiumügye után kapott kérdéseket a diplomamunkáiról. Gyurcsány a Facebook-oldalán azt írta, hogy felforgatta a könyvtárát, és majdnem össze is törte magát keresés közben.
Vágólapra másolva!

"Érettségim sincs?" - ezt az ironikusan megfogalmazott kérdést adta Gyurcsány Ferenc legújabb Facebook-bejegyzésének, amelyben eltűnt szakdolgozatairól ír. Az egykori miniszterelnök az írásban közölte, hogy nem sikerült megtalálnia a dolgozatokat, amelyek iránt Schmitt Pál plágiumügye után nőtt meg az érdeklődés.

"Az érdeklődést szívesen kielégítettem volna. De mert az egyetem leselejtezte, én meg nem őriztem meg azokat, nem tudok mást ajánlani a szakdolgozatokért lelkesedőknek, keressék meg a többi képviselőt, ők talán nagyobb becsben tartották egykori munkájukat, és most szívesen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére" - írja Gyurcsány, aki állítja, hogy napokig kereste saját iratai között a dolgozatokat.

A bejegyzés szerint "szerdán nekiálltunk átválogatni könyvtárunkat", és ugyan megtalálták az egyik fia elveszettnek hitt egészségügyi könyvét és a felesége egyik diplomamunkáját, de a szakdolgozatai nem kerültek elő. Gyurcsány beszámolt arról is, hogy majdnem összetörte magát a nagy keresés közben, ugyanis "kétszer is csaknem leestem, lecsúsztam a létráról, amikor a legfelső polcokon kutakodtam".

Gyurcsány előbb technika és biológia szakos tanárként szerzett diplomát, majd közgazdászként végzett. A Pécsi Tudományegyetem szerdán közölte, hogy a jegyzőkönyv szerint 1996-ban leselejtezték Gyurcsány Ferencnek a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán 1990-ben írt szakdolgozatát. Megjegyezték, hogy a karok önállóan rendelkeztek a szakdolgozatok őrzéséről, selejtezéséről, jogszabályi kötelezettség hiányában az egyetem akkor egységes belső szabályozást nem alkotott. A közgázon - a bírálók külön javaslata hiányában - öt év után selejtezték a szakdolgozatokat.

Mint írták, Gyurcsány Ferenc diplomamunkáinak címe, az azokra adott bírálat és érdemjegy, valamint a nyilvántartási szám megtalálható az érintett karok tanulmányi irataiban, a diplomamunkák azonban már nem lelhetők fel az egyetemen.

A Pécsi Újság hírportál korábban Geresdi Istvánra, a PTE Természettudományi Karának dékánjára hivatkozva arról írt, hogy nem találják Gyurcsány Ferenc 1984-ben írt szakdolgozatát. A dékán azt mondta: az abban az évben végzett technika és biológia szakos tanárok szakdolgozatai megvannak az intézeti könyvtárakban, a volt miniszterelnöké azonban hiányzik közülük. Hozzátette, a szakdolgozat a katalógus szerint 1984-ben minden bizonnyal bekerült a biológia tanszékre, vagyis létezett, de ma már nincs meg, azt azonban, hogy mikor tűnt el, nem lehet megállapítani.