Megvan a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje

Kövér László házelnök, a Fidesz országos elnökségének tagja a párt elnökségi ülése után újságíróknak nyilatkozik irodája ajtajában, az Országházban
Vágólapra másolva!
Csak hétfőn árulja el Orbán Viktor, ki lesz a Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra, de a pénteki elnökségi ülésen Kövér László nyilatkozata szerint már eldőlt a kérdés. A legesélyesebb jelölt, Áder János nem vett részt az ülésen, de Kövér őt javasolta Schmitt Pál helyére.
Vágólapra másolva!

Csak hétfőn nevezi meg Orbán Viktor nyilvánosan, hogy kit szeretne Schmitt Pál helyett köztársasági elnöknek. Pénteken délután a Fidesz elnökségében már valószínűleg megszületett a döntés a jelöltről, legalábbis erre engedett következtetni Kövér László, amikor délután három óra tájban távozott a tanácskozásról. Kövér a parlament folyosóján várakozó újságírónak arra a kérdésre, hogy volt-e olyan jelölt az elnökségi ülésen, akit megkértek, és elvállalta a jelölést, azt válaszolta, hogy "bizonyára, máskülönben nehéz lenne hétfőn előterjesztést tenni".

Forrás: MTI/Beliczay László
Valószínűleg megszületett a döntés a jelöltről, legalábbis erre engedett következtetni Kövér László

Orbán Viktor pénteken reggel a Magyar Rádiónak adott interjújában azt mondta, a délutáni elnökségi ülésen megtárgyalják az államfőjelölést, és a jelöltről hétfőn fogja tájékoztatni a kormánypárti frakciószövetséget. "Ha egy fogadóirodán kellene téteket megtennem, azt mondanám, semmilyen meglepetés sem lesz" - mondta Orbán Viktor a hétfő reggeli interjúban arra a kérdésre, hogy kit javasol köztársasági elnöknek pénteken. A kormányfő azonban nem említett neveket.

A sajtóban korábban Áder János európai parlamenti képviselőt és Kövér László házelnököt említették esélyes jelöltként. Az [origo] információja szerint szinte biztos, hogy Áder Jánost jelöli államfőnek majd a Fidesz. A miniszterelnök, aki a Fidesz elnökeként javaslatot tesz az államfő személyére, kijelentette, hogy a parlament választja meg a köztársasági elnököt, és a képviselők jelölnek, ő csak előterjesztést tesz. Arra a kérdésre, hogy számít-e vitára a frakcióban a jelöltről, azt válaszolta, "mindig van vita".

Bár péntek délelőtt több újság azt írta, hogy Áder János is részt fog venni a pénteki elnökségi ülésen, az ülésről távozó Kövér László azt mondta az újságíróknak, hogy Áder nem volt jelen az ülésen. (Áder János jelenleg az Fidesz Európa Parlamenti képviselője, nem tagja a párt elnökségének.) Kövér nem árulta el az újságíróknak, hogy miben egyeztek meg, ki lesz a jelölt, sem azt, hogy Orbán Viktor kit javasolt, de azt igen, hogy ő Áder János mellett tette le a voksát. Ismert a véleményem a kérdésben - mondta Kövér az újságíróknak arra utalva, hogy a héten már nyilvánosan kiállt Áder jelölése mellett. Kövér egy kérdésre azt is elmondta, hogy őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.

"Három napot bírjanak még ki, és minden kiderül" - mondta az elnökségi ülés után az újságíróknak Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó azt mondta, az elnökség megtárgyalta Orbán Viktor jelöltjét, de hogy ki az, azt nem árulta el. A szóvivő szerint Orbán Viktor hétfőn este fogja elmondani javaslatát a Fidesz frakciójának.