Kötelezővé tennék a gáztűzhelyek ellenőrzését

Vágólapra másolva!
Rendeletben írná elő a nemzetgazdasági tárca, hogy az ingatlantulajdonosok minimum háromévente vizsgáltassák be egy erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelővel gázkészüléküket és kazánjukat.
Vágólapra másolva!

A gázkészülékek, kazánok kötelező, típusonként 3, 6 vagy 12 évenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írná elő az ingatlantulajdonosoknak egy nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az égéstermék-elvezetés nélküli gázfogyasztó készüléket és az égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égési levegő ellátású gázfogyasztó készüléket háromévente kellene ellenőriztetni.

Hatévente be kellene vizsgáltatni a gáztűzhelyeket, és tizenkét évente a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségétől elzárt égési körű készüléket. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné. A tervezet szerint a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, és egyik példányát az ingatlantulajdonosnak meg kell őriznie. A kötelezettség a rendelet hatálybalépése után üzembe helyezett gázfelhasználói berendezésekre és csatlakozóvezetékekre vonatkozna.