Hétfőn lesz a zárószavazás a képviselők fizetéséről

Vágólapra másolva!
A jövő hétfői parlamenti ülésnapon lesz az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat zárószavazása - derül ki a parlament honlapján olvasható napirendből. A fideszes és KDNP-s képviselőknek így már csak néhány napjuk maradt arra, hogy megegyezzenek a vitás pontokról.
Vágólapra másolva!

A héten zajlott a törvényjavaslat módosító indítványainak vitája, melynek során kiderült, hogy több kérdésben nézeteltérés alakult ki a két kormánypárti frakció között. Volt olyan módosító, amelyre a KDNP-sek szinte mindegyike nemmel szavazott, a Jobbik-frakció viszont támogatta.

A KDNP-sek elsősorban azt kifogásolták, hogy 2014-től parlamenti képviselő semmilyen más kereső tevékenységet nem folytathat, és tudományos vagy oktatói tevékenységéért sem fogadhat el díjazást. Leszavazott a többség egy olyan KDNP-s módosító indítványt is, amely lehetővé tette volna, hogy 2014 után egy frakciónak több alkalmazottja legyen, mint képviselője. (Ennek azért lesz jelentősége, mert 2014-től 199 fősre zsugorodik az Országgyűlés létszmáma.)

Vitás pontja a tervezetnek a képviselők juttatásaira vonatkozó rész is. Lázár János eredeti javaslata szerint ez 2013. január 1-én, vagyis ciklus közben lépne hatályba, és egységesen a helyettes államtitkárokéval megegyező fizetést adna a képviselőknek. A kisebbik kormánypárt ezt helyteleníti, mondván, az államtitkároknak a fizetésen kívül autó és lakás is jár. A két párt vijáráól bővebben itt olvashat.

A Lázár-féle reform megszüntetné a választókerületi pótlékot, a bizottsági tagság után járó kiegészítést és a lakhatási támogatást. A választókerületi pótlék helyett azonban minden képviselő kapna egy üzemanyagkártyát, melyre a választókerület Budapesttől mért távolságának függvényében töltene fel pénzt az Országgyűlés Hivatala. A lakhatási támogatás helyett a parlament bérelne lakást vagy foglalna szállodai szobát a fővárosi lakással nem rendelkező vidéki képviselőknek.

A törvényjavaslat egyes szakaszai sarkalatosnak minősülnek, ezért elfogadásukhoz a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.