Schmitt doktorijának elvételét méltatja a Nature folyóirat

Vágólapra másolva!
Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát méltató szerkesztőségi cikket közölt honlapján a világ egyik legjelentősebb természettudományi folyóirata, a Nature. A lap Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök plágiumügyének kezeléséért dicséri a rektort.
Vágólapra másolva!

Becsületes munka - ezzel a címmel emlékezik meg a Nature szerkesztősége arról, hogy miután Schmitt Pál 1992-ben megvédett (a lap által tévesen PhD-ként emlegetett) kisdoktori dolgozatában plágiumot fedeztek fel, a "tekintélyes" egyetem visszavonta a doktori címet.

Tulassay Tivadar "csodálatra méltó bátorságot" tanúsított a "magyarországi uralkodó elit" elleni fellépéssel - így értékeli a Nature a történteket, megemlítve, hogy a rektor azóta teljes személyes felelősséget vállalt a döntésért.

Az írás párhuzamot von a volt német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg ügyével, aki tavaly hasonló okból volt kénytelen lemondani. "Scmitthez hasonlóan Guttenberg is először tagadni, majd bagatellizálni próbálta a plágiumvádat, és jelentős politikai támogatást élvezett" - áll a cikkben.

A Nature megállapítja, hogy egyes közép-európai országokban egy tudományos fokozat egyértelmű előnyt jelent a politikai karrier szempontjából, és "néhány ambiciózus politikus nyilvánvalóan nem riad vissza attól, hogy csalással szerezzen ilyet". Köszönetet mond a plágiumvadászoknak - "bármi is legyen a személyes indíttatásuk" - azért, hogy "feltárják a tisztességtelenséget a minket kormányzók között", illetve "a doktori cím becsületének megvédéséért".

A lap szerint a plágiumvadászoknak már "más prominens személyiségek is vannak a célkeresztjükben, és nem feltétlenül tartja vissza őket, ha egy értekezés nincs meg elektronikus formátumban - ha a gyanú erős, maguk fogják digitalizálni". Ezért manapság "csak a becsületes úton szerzett doktorátus van biztonságban".

Réthelyi szerint is rendben volt

Helyeselte az egyetem eljárását Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter a Heti Válasznak nyilatkozva. "Tartalmilag rendben volt a Semmelweis Egyetem döntése, és a dolgok jelenlegi állása alapján úgy látom, nincs szükség beavatkozásra" - ezt mondta a tárcavezető az egyetem Schmitt-ügyben játszott szerepéről.



A Schmitt-ügyről szóló írásainkat itt olvashatja.